NaslovnicaPasmine PasaAmerički baset (Basset Hound)

Američki baset (Basset Hound)

Američki baset (Basset Hound) je pas na niskim nogama s jakim šapama i kožnim borama po tijelu koje izgledaju poput prugastih nogavica. Bedro je snažno mišićavo, gibanje tekuće i zbog jakih mišića dovoljno ela­stično.

Čelo je okruglo s izraženim potiljkom. Ima jak ugriz. Uši su viseće i nisko postavljene, veoma duge i meke kao najbolja teleća koža. Ima izražen podvoljak i jak repni korijen. Može biti trobojan (crno-bijelo-crveni) ili dvobojan. Visina – 33 do 38 cm, težina do 32 kg.

Pas ima “najžalosniji pogled na svijetu” i dozvoljava da mu djeca čine pa skoro sve što im padne na pamet u igri. Nos i uši ima uvijek na tlu. Potječe iz stare lovačke pasmine koju ne smije­mo zamijeniti s francuskim basetom ili kratkonogim goničem. Baset je izdržljiv, primjeren za boravak u stanu i spada među tihe pse. Ipak, kada ponekad zalaje čuje ga se daleko.

Potreba za šetnjom ovisi od odgojnih na­vika. Poznajem lijene basete, ali i one koji se rado kreću. Svojeglav je, stoga nije uvijek jednostavno živjeti s njim. Prije svega to je pas koji živi u čoporu i ne voli biti sam. Toliko je jak da ga ponekad ne možemo obuzdati.

Mora biti kondicijski jak s lijepom posta­vom. Mršavi baseti kojima se vide rebra nisu baš primjereni. Kod nekih mužjaka često se pojavljuju bub­režni kamenci.

Baseti su psi za one koji se lako oduševljavaju, puno su okretniji i brži nego što izgledaju.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read