NaslovnicaTeraristikaTajna je otkrivena, sada znamo kako kameleon mijenja boju

Tajna je otkrivena, sada znamo kako kameleon mijenja boju

Tajna je otkrivena, sada znamo kako kameleon mijenja boju, uz ogroman trud znanstvenici su napokon otkrili misterij koji kameleonu pomaže u stapanju s okolinom. Tajna uspješne kamuflaže koja je ovom iznimnom reptilu omogućila preživljavanje kroz milijune godina je u potkožnom sloju koji manipulira s infracrvenim sunčevim zrakama, odnosno može se kazati da taj “pametni” sloj stanica ispod kože zna čitati boju okoliša oko sebe i to zahvaljujući infracrvenim sunčevim zrakama koje mu prenose tu poruku, a kameleon opet koristi infracrvene sunčeve zrake da bi boju svog tijela prilagodio okolišu na principu reflektiranja svjetlosti.

Za razliku od nekih drugih životinja koje imaju mogućnost promijene boje tijela, poput hobotnica, sipa i lignji, koje mijenjaju boju tijela akumuliranjem i raspršivanjem pigmentacije unutar stanica kože, kameleoni to čine na puno sofisticiraniji i učinkovitiji način.

Zahvaljujući iridofornim stanicama u potkožnom sloju kože koje sadrže nano kristale različitih veličina, oblika i organizacijskih struktura, kameleoni uz pomoć sunčevih infracrvenih zraka uspijevaju promijeniti tu strukturu ovisno o okolišu, naravno da razne situacije utječu na to, tako da kameleon nekada nagonski, a ponekada svjesno radi na promijeni strukture boje tijela.

Kada je kameleon u potpuno opuštenom stanju, odnosno kada nema potrebe za kamuflažom, na njemu se najviše primjećuje plavkasta nijansa, isto tako kameleonova koža sadrži značajan postotak žutog pigmenta, a miješanjem te dvije boje kameleon uspješno stvara zelenu boju koja je ključna u njegovom preživljavanju, kao temeljna boja prirodnog staništa u kojemu boravi.

U uzbuđenom stanju kameleon aktivira crveni pigment koji mu u očima neprijatelja, odnosno npr. suparničkog  mužjaka daje na znanje da je ljut i spreman za sukob, naravno cijela ta kamuflažna evolucijska igra kod kameleona ovisi o intenzitetu svjetlosti, odnosno jačini sunčevih infracrvenih zraka, što je svjetlost jača, to je i prilagodba okolišu ili situaciji bolja, fascinantno, zar ne?

kameleonFoto: “Bradypodion pumilum Cape chameleon female IMG 1767 (cropped)” by Chiswick Chap

Sada kada znamo tajnu nastanka kameleonove igre sa sunčevom svjetlošću i njegovim iridifornim stanicama koje sadrže nano kristale koji ga u zajedničkoj suradnji čine “nevidljivim” skoro pa svakoj opasnosti u prirodi, nećemo se prestati diviti tom čudu prirode, koja je od ovog reptila učinila legendu kamuflaže.

Treba navesti i činjenicu da samo odrasli mužjaci imaju ovako jaku mogućnost prilagodbe, odnosno kamuflaže, ženke i mladi mužjaci imaju značajno manji broj iridofornih stanica, te su njihove kamuflažne mogućnosti značajno smanjene, ali ipak dovoljne za uspješnu kamuflažu.

Nadajmo se samo da ovo otkriće neće opet završiti kao opcija u vojnoj industriji, jer skoro sve što je čovjek preuzeo iz prirode, služi direktnom ubrzanju kraja ljudskom postojanju na Zemlji, zašto je to tako, zato što životinje to čine kako bi preživjele u suradnji s prirodom, a čovjek sve što je uspio otkriti u prirodi koristi za svoj “boljitak”, a na štetu drugih ljudi.

U ovom slučaju bi više trebali poraditi na činjenici kako ostati skulirani poput kameleona, naravno u suradnji s prirodom, jer možemo jako puno naučiti od ove divne životinje, koju zaljubljenici u reptile znaju držati kao dobrog, društvenog i nadasve zanimljivog kućnog ljubimca!

Izdvojena fotografija: “Chamaeleo namaquensis (Namib-Naukluft, 2011)” by Yathin S Krishnappa

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read