NaslovnicaKućni LjubimciBordoška doga - Dogue de Bordeaux

Bordoška doga – Dogue de Bordeaux

Bordoška doga – Dogue de Bordeaux, snaga i dobrota ovog velikog psa su danas poznate većini ljudi koji imalo poznaju ovu pasminu, iako svojom veličinom i izgledom izgledaju relativno opasno, bordoška doga danas svakako to više nije, pravilnim uzgojem i selekcijom došlo se do psa koji je postao izvanredni pratilac i kućni ljubimac koji s dostojanstvom brine o svojoj obitelji.

Nastanak pasmine povlači nekoliko teorija, neke od tih povijesnih teorija kažu da potječe od starih grčkih molosa ili mastifa koje su barbarski Alani u svojim ratnim pohodima doveli u Europu, druge povijesne teorije kažu da je nastala od starih pasmina pasa iz Akvitanije ili od španjolskog psa iz Burgosa, također postoji teorija da je bordoška doga, odnosno njen predak živio kao starosjedilac na području današnje regije Aquitaine u Francuskoj po čijem je glavnom gradu Bordeauxu pasmina dobila svoje ime.

Kako god bilo u njenoj prošlosti, danas imamo pasminu pasa koja je veoma stabilna, prošlost joj je bila potpuno drugačija, uzgajana je prvenstveno radi lova na krupnu divljač, prvenstveno za lov na divlje svinje i medvjede te za cirkuse koji su ih predstavljali u borbama s bikovima, također je služila i kao veoma pouzdan čuvar svega joj povjerenog. Bordoška doga je pasmina svjesna svoje snage, tako da su bez problema ulazile u svaki sukob koji im je nametnut, koji god bio njegov razlog.

Krvava i borbena prošlost je iza nje, tako da u zadnjih 50 godina bordoška doga ima status koji zaslužuje, dakle, jedan veliki i umiljati kućni ljubimac koji će vas čuvati kao najveće blago na svijetu, jer njegova obitelj to njemu i je.

štenci bordoške doge
Foto: mobilite.mobi

Mužjaci bordoške doge su visoki od 60 do 68 centimetara, ženke su visoke od 58 do 66 centimetara, težina za mužjake je preko 50 kilograma, a ženke teže preko 45 kilograma. Snažnim i širokim tijelom dominira velika glava sa širokom čeljusti, njuška je kratka, boja očiju je svijetlo smeđa do tamno smeđa. Leđa bordoške doge su kao što je kazano, široka, greben je izrazito mišičav, ima veoma duboka prsa, prednje i stražnje noge su veoma snažne kakve i moraju biti da bi skladno nosile tog impozantnog psa.
Dlaka je kratka i na dodir mekana i nježna, boja dlake je smeđa, od svjetlijih nijansi pa do tamnijih, njuška i lice bordoške doge mogu biti iste boje kao i ostatak tijela, ali isto tako može imati masku koja je tamnije smeđe ili crne boje.

Jedina mana ove predivne pasmine pasa je što ih priroda nije obdarila duljim životnim vijekom, u prosjeku dožive do deset godina.

Izdvojena fotografija: www.goodfon.su

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read