NaslovnicaAkvaristikaDiskus (Symphysodon aequifasciatus, S. heckel and S. Haraldi) Discus

Diskus (Symphysodon aequifasciatus, S. heckel and S. Haraldi) Discus

Diskus (Symphysodon aequifasciatus, S. heckel and S. Haraldi) je veoma miroljubiva riba ali zbog temperature vode koja je potrebna za njen ugodan i zdrav život, bolje ju je držati odvojenu od drugih riba koje ne podnose višlje temperature vode.

Međutim ako želite i druge ribe koje će boraviti zajedno s njim u akvariju, možete na primjer odabrati, kardinala, neke vrste tetri.

Skalar koji bi mogao biti u istom akvariju s diskusom nije poželjan jer većina bolesti na koje je on „otporan“ za diskusa mogu biti kobne.
Diskusi zahtijevaju velike akvarije, zato mu nemojte uskratiti životni prostor, neka akvarij bude minimalno 120 litarski i to za jednu do četiri jedinke.

Sigurno se osjećaju u akvariju koji sadrži plutajuće biljke jer vole ublaženu svjetlost. Poneki kamen u akvariju je poželjan, naročito u njegovom središtu.
Ogromnu pozornost treba obratiti na kvalitetu vode, potrebne su česte promjene barem trećine vode i vrhunski filter za vodu.

Diskuse je potrebno hraniti raznovrsno u prehrani zahtijevaju dosta bjelančevina i nešto hrane biljnog porijekla. Idealna hrana je goveđe i pureće srce, file od oslića, meso škampa, banana, špinat, ličinke komaraca itd. Diskus će pojesti i komercijalnu hranu u listićima ali to ne bi trebala biti osnovna prehrana.

Kod diskusa je teško razlikovati spolove pa se preporučuje ako se želite baviti uzgojem, nabaviti 4 do 6 jedinki radi sigurne spolne zastupljenosti.

Ako se diskusi uzgajaju u blago kiseloj i mekoj vodi s čestim promjenama vode, možemo se nadati uspješnom uzgoju ove predivne akvarijske ribe koja je ipak rezervirana za profesionalce.

Znanstveni naziv (lat.): Symphysodon aequifasciatus, S. heckel and S. haraldi.
Engleski naziv: Discus
Hrvatski naziv: Diskus
Obitelj: Cichlidae
Veličina: oko 16 cm
Temperatura: 28° C – 30° C
Porijeklo: Južna Amerika
Tip: Slatkovodna riba
Zahtjevnost: Samo za iskusne akvariste
Temperament: Miroljubiva

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read