NaslovnicaPasmine PasaAnatolski pastirski pas (Anadolu Çoban Köpegi) Anatolian Shepherd dog

Anatolski pastirski pas (Anadolu Çoban Köpegi) Anatolian Shepherd dog

Anatolski pastirski pas (Anadolu Çoban Köpegi) Anatolian Shepherd dog je autohtona pasmina pasa iz Turske pokrajine Anatolije.

Razvijan stoljećima u prirodno negostoljubivom području, gdje su ljeta suha i vruća, a zime veoma hladne, a njegov boravak je u pravilu uvijek vanjski, uz ljudsku pomoć dobili smo psa kojeg opisuju snaga i izdržljivost.

U svojoj domovini Anatolski pastirski psi (Anadolu Çoban Köpegi) još uvijek pretežno služe kao radni psi, za čuvanje stoke i kao čuvar imanja.
U prošlosti je služio i kao borbeni vojni pas zbog svoje iznimne snage, spretnosti i budnosti.

Kao ovčarski pas pokazao je vrline izdržljivosti, umor je nešto preko čega prelazi kao da ga niti ne osjeća.
Standardna visina anatolskog pastirskog psa je za ženke 71 do 79 cm, a za mužjake 74 do 81 cm.

Težina ženki je od 40 do 55 kg, a mužjaka od 50 do 65 kg.

anatolski pastirski pas, štene

Opći izgled anatolskog pastirskog psa: visok i čvrst pas s gustom dlakom i poddlakom, široke glave s visećim ušima u obliku slova „V“.
Snažno razvijenih mišića tijela i upadljivo razvijenih mišića stražnjih nogu.

Pas koji impresionira svojom snagom i veličinom.

anatolski pastirski pas, kućni ljubimac

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

1 KOMENTAR

  1. Mene kao suca pomalo zbunjuje naziv rase Anatolski pastirski pas, iako znam da u Turskoj postoji region – Anadolija ! (Jednačenje suglasnika po zvučnosti???) Zahvaljujem svima onima koji su učestvovali u približavanju ove drevne rase ljubiteljima turske kulture i pastirskih pasa !!! dr.sc.MILETIĆ MARIO , kin. sudac , specialist za šarplanince (Po rečima prof. Marija Bauera sa zagrebačkog sveučilišta , svi pastirski psi vode poreklo od “brončanog psa “!)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read