NaslovnicaPasmine PasaBriard – Briješki ovčar - Berger de Brie

Briard – Briješki ovčar – Berger de Brie

Briard – Briješki ovčar – Berger de Brie je pasmina pasa koja plijeni pažnju svojim izgledom, to je jedan veoma pokretan, energičan, oprezan, snažan i veoma aktivan pas, mišićavost tijela ne dolazi toliko do izražaja zbog duže dlake koja pomalo nalikuje ovčjoj. Briard ima dugu lagano valovitu dlaku, koja je suha i elastična. Kod briarda su dozvoljene sve boje osim bijele i kestenjaste. Dlaka briarda je pretežito crne ili žućkastosmeđe boje.

Čeoni i nosni dio glave su odvojeni stopom, kod briarda je je karakteristična obrasla brada, briard svijet gleda kroz svoju vlastitu dlaku koja mu pada preko očiju koje odaju dojam mirnog, staloženog psa s pametnim pogledom. Uši su im se nekada kupirale, sada padaju u obliku slova V sa strane, rep ima dugu dlaku kao i ostatak tijela te asocira na zastavu koju briard ponosno nosi. Noge briarda su snažne, na zadnjim nogama su propisani čaporci.

Visina za mužjaka iznosi od 62 do 68 centimetara, a za ženke visina iznosi od 56 do 64 cm, težina pasmine je oko 30 kilograma.

Prvi pas koji je podsjećao na današnjeg Briarda šira javnost je imala prilike vidjeti na izložbi pasa u Parizu 1863. godine, naime iz francuske pokrajine Brie nepoznata osoba je dovela ženku ovčarskog psa koja je pripadala veoma staroj pasmini i od tuda je sve krenulo ka pasmini pasa briard kakvu danas poznamo.

briard - briješki ovčari

Briard nije samo ovčarski pas, već i izvanredan službeni pas, čuvar i pratilac. Briard je veoma staložen pas bez znakova neurotičnosti, ali se ipak preporuča ljudima koji imaju iskustva s ovčarskim pasminama, jer iako veoma simpatičan i poslušan, zna pokazati i svoju urođenu tvrdoglavost i živahan temperament koji uključuje veliki nagon za obranom svog ljudskog i svakog drugog čopora koje pas prihvati kao svoj, a to kod ljudi koji nemaju iskustva s pasminom počinje izazivati frustracije.

Ako se ipak odlučite uzeti Briarda za kućnog ljubimca, poslušajte sve savjete koje možete dobiti od uzgajivača jer će vam to zasigurno pomoći u njegovom odgoju, te ćete na taj način dobiti najvjernijeg prijatelja na svijetu.

Izdvojena fotografija: “Briard fauve” by Birgit Balzer

Foto: “Briards

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read