Naslovnica Pasmine Pasa Belgijski špic - šiperka, shipperke hrabri mali zaštitnik

Belgijski špic – šiperka, shipperke hrabri mali zaštitnik

Belgijski špic – šiperka, shipperke hrabri mali zaštitnik je naziv koji dostojno može nositi ovaj mali hrabri pas čija glava podsjeća na glavu lisice, naravno to je i jedina dodirna točka s licicom, jer belgijski špic je čistokrvni pas “upakiran” u malo skladno tijelo.

Pasmina je relativno zahtjevna te se stoga preporučuje iskusnim poznavateljima pasa koji će razumjeti njegovo ponašanje i potrebe, činjenica je da ova pasmina pasa voli lajati, ali osim što se to čini kao mana na prvi pogled, on je često uzgajan baš zbog te svoje “mane”, čak je dobio i naziv brodski špic u vremenima kada nisu postojali moderni elektronski navigacijsko komunikacijski sustavi, on se je iskazao kao vrhunski radar, koji je na vrijeme uočavao druga plovila, nepravilnosti u plovidbi koje mu se nisu činile kao redovne, te je svojim lavežom uzbunjivao posadu.

Belgijski špic – šiperka je svoj najveći uspon doživio kada je ušao u belgijsku kraljevsku kuću, naime, supruga belgijskog kralja Leopolda II je na izložbi pasa održanoj 1885. godine kupila pobjednika te pasmine, a samim time utjecala na današnji standard pasmine.

Belgijski špic – šiperka je kao što sam kazao mali pas, visina pasmine je do najviše 30 centimetara, a težina je od 3 do 5 kilograma, dlaka je kratka i gusta, na vratu je griva koja mu zajedno sa zastavicama na zadnjim nogama daje dostojanstven i ponosni izgled, krzno je u potpunosti crno.

Malene pasmine pasa rijetko prihvaćaju djecu kao društvo, štoviše neke pasmine pokazuju agresivnost prema djeci, e tu se nalazi jedna od osobina koja se cijeni kod belgijskog špica – šiperka, on je mali pas koji voli djecu i rado se druži i igra s njima.

U pravilu nije pasmina koju je lako držati u stambenoj zgradi, jer će non-stop lavežom upozoravati na svaku glasniju radnju koja se događa u njegovom slušnom polju, primjereniji je kao stanovnik obiteljskih kuća ili na seoskim imanjima, veoma je uporan lovac na glodavce, tako da u okolici zasigurno nećete imati miševe i štakore.

Šiperka kao i druge pasmine špiceva pokazuje iznimnu otpornost na vremenske prilike, bilo da je vani vruće, hladno ili kišovito, što ih samo potvrđuje kao direktne potomke prvobitnih pasa.

Dakle, ako se odlučite za nabavu ovog malenog srčanog psa kao kućnog ljubimca, budite svjesni kako njegovih “mana” tako i njegovih vrlina, jer ove druge svakako pretežu u njegovu korist!

Izdvojena fotografija: “Schipperke0001“. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar (lat. Alcedo atthis), jedina je vrsta iz porodice riječnih vodomara i podreda vodomara koji živi i u Srednjoj...