NaslovnicaKućni LjubimciBradati škotski ovčar, Bearded Collie, Colley barbu

Bradati škotski ovčar, Bearded Collie, Colley barbu

Bradati škotski ovčar, Bearded Collie, Colley barbu, pasmina pasa koju odlikuje i koja je po svojoj bradi i dobila ime, laici ga na prvi pogled znaju zamijeniti s bobtailom, razlika naravno postoji i najbolje se vidi kada su ispred vas bradati škotski ovčar i bobtail, naravno najveća vidljiva razlika je u dlaci, dlaka bradatog škotskog ovčara  sastavljena je od mekane i guste poddlake te oštre, jake i ravne pokrovne dlake bez valovitih dlaka, duga brada na njušci dala mu je poznati i opće prihvaćeni naziv, bradati. Boja dlake je crna i sve nijanse sive i smeđe, te s bijelim oznakama, može biti i bez njih.

Težina pasmine je od 18 do 27 kilograma, visina za mužjake je od 53 do 56 centimetara, ženke od 51 do 56 centimetara.

Bradati škotski ovčar je veoma veseo i razigran pas, porijeklo mu je iz Škotske gdje mu je prvobitna zadaća bila čuvanje ovaca i druge stoke. Koliko je taj nagon za čuvanjem ovaca i druge stoke snažan kod bradatog škotskog ovčara govori činjenica da i psi koji nisu prošli nikakvu obuku, veoma rado u krug okupe čak i vrtićku djecu, njegovom pogledu ne može pobjeći niti jedno biće koje mu je povjereno na brigu. Ipak u svojoj želji da rezultate postigne brzo, zna ponekada svoj ljudski čopor odnosno mlađu djecu gurnuti te ih pritom srušiti, ali sve u dobroj namjeri da ih zaštiti od odvajanja od njegovog ljudskog čopora.

Pojedini primjerci bradatog škotskog ovčara znaju pokazivati tvrdoglavost, odnosno svojeglavost, stoga se pasmina ipak preporučuje iskusnijim poznavateljima pseće psihologije, pasmina je veoma znatiželjna, voli igru i duge šetnje, ali zadovoljit će se i s kraćim šetnjama ako u njih uključiti istrčavanje i igru.

Početkom prošlog stoljeća bradati škotski ovčar je skoro pa potpuno iščeznuo, ali zahvaljujući pojedinim uzgajivačima pasmina je ipak opstala, a od pedesetih godina prošlog stoljeća pasmina je počela doživljavati pravu renesansu, kako u Škotskoj, tako i po ostatku Velike Britanije, a i ostatak Europe je prigrlio ovu simpatičnu i veoma korisnu pasminu pasa.

Zanimljiv podatak je da primjerci štenadi bradatog škotskog ovčara koji se okote kao crni, kada odrastu postaju sive boje, a oni koji se okote kao sivi, kasnije postaju svijetlo sivi, pa do nijansa sivo plavkaste boje dlake.

bradati škotski ovčar štenci

Pasmina je predodređena za život s obitelji, u suprotnom budu tužni i čak depresivni, ne prihvaćaju izdvojenost, veoma su umiljati i ako se odlučite za bradatog škotskog ovčara kao kućnog ljubimca, zasigurno nećete požaliti. Bitno je napomenuti da je pasmina relativno dugovječna!

Foto: animalsbreeds.com

Izdvojena fotografija: animalsadda.com

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

1 KOMENTAR

  1. 7.6.2016 so se skotili mladički bradatih škotskih ovčarjev v Mariboru. Imamo 5 rjavih psičk in 2 samčka, enega rjavega in enega peščenega. Starša sta oba rjave barve, vendar drugačnih odtenkov. Očka je naš krasen Gin, prvak večih držav in tudi mednarodni prvak v lepoti, s krasnim nežnim značajem, pripravljen narediti vse za lastnika. Je izredno učljiv. Mamica Heide je zelo prikupna psička, ki ti zleze pod kožo. Je zelo živahna in polna energije, ko je pa čas za cartanje pa se spremeni v največjo cartiko na svetu 🙂 .

    Za več informacij o leglu in starših se brez zadržkov obrnite na vzreditelja Boštjana Birso.

    Tel: 041 570 323
    Mail: botjan.birsa@gmail.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read