NaslovnicaTeraristikaAustralski vodeni zmaj (Physignathus lesueurii ) Australian Water Dragon

Australski vodeni zmaj (Physignathus lesueurii ) Australian Water Dragon

Australski vodeni zmaj (Physignathus lesueurii ) je gmaz kojega možemo doslovno opisati kao svejeda, omiljena hrana su mu sve sitne životinje, najčešće glodavci i insekti, a od biljne hrane ljubitelj je voća i lisnatog povrća.

Najveći dio dana provode u potrazi za hranom, bilo da se radi o životinjama ili o hrani biljnog porijekla.

Pošto je i odličan plivač, (Australski vodeni zmaj ima duge snažne udove i kandže za penjanje i dugi mišičavi rep za plivanje) rado se drži blizine vode kao prednosti koja mu pruža sigurnost i izobilje hrane. Australski vodeni zmajevi su plijen za zmije, mačke, pse i lisice.

Australski vodeni zmajevi su vrlo sramežljivi u divljini, ali se lako prilagođavaju stalnoj ljudskoj prisutnosti u prigradskim parkovima i vrtovima. Oni su brzi trkači i jaki penjači. Suočeni s potencijalnim predatorom, oni traže skrovište u gustoj vegetaciji ili skaču s grane u vodu. Imaju sposobnost ronjenja, a mogu ostati pod vodom na dnu plitkih potoka ili jezera, preko 60 minuta, kako ih potencijalni predator ne bi otkrio.

australski vodeni zmaj odličan plivač

Za držanje australskog vodenog zmaja potreban je veliki prostrani terarij, tako da nije mala stvar priuštiti si držanje ovog izvanrednog gmaza koji zahtjeva prostor od barem jednog kvadratnog metra, s mogućnošću da imaju uvedenu i tekuću vodu koja će im uz ukrasno bilje dati dojam približan onomu kojega imaju u svom prirodnom okolišu.
Uključujući rep, koji čine oko dvije trećine njihove ukupne duljine, dužina odrasle ženke iznosi oko 60 cm, a odrasli mužjaci mogu narasti nešto više od jednog metra te težiti i malo preko jednog kilograma.

Ne treba zanemariti niti grijanje i rasvjetu koji moraju pružiti uvjete što sličnije prirodnom staništu.
Što su stariji to su sve pitomiji i prilagođeniji uvjetima u kojima ih držimo.

Znanstveno ime: Physignathus lesueurii
Obitelj: Agamidae
Veličina odrasle jedinke: 60 do 110 cm
Rasprostranjenost: Istočna Australija
Stanište: Šumovita područja, osobito u neposrednoj blizini vodenih tokova.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read