NaslovnicaKućni LjubimciPatka mandarinka (Aix galericulata) Mandarin duck

Patka mandarinka (Aix galericulata) Mandarin duck

Patka mandarinka (Aix galericulata) Mandarin duck, patka je srednje veličine iz roda Aix.
Patka mandarinka je porijeklom iz Kine, a u Europu je dovedena u 18. stoljeću.

Ono što izdvaja ovu patku od drugih pataka su njene prekrasno usklađene boje, a znaju varirati od bijele, žute i crne, a posebnost ovoj vrsti pataka daju boje koje krase mužjaka mandarinske patke, za njega kažu da je patka najljepšeg perja, a zasigurno nema osobe koja to može opovrgnuti.

Boje i izgled su toliko fascinantni da ćemo ih pokušati opisati,kruna s vrha glave spušta se prema dugoj perjanici i obrazima boje kestena. Prsa su mu također boje kestena s okomitim crno – bijelim prugama, trbuh i cijeli donji dio tijela su bijele boje s crnim i zlatnim prugama.

Leđa i dio repa mandarinske patke su smećkaste boje, a ostatak gornjeg dijela repa je plavo – zelenkaste boje, a preko lopatica se prelijeva sjajna tamno – plava boja. Gornji dio krila je zelenkastosmeđe boje, a kljun crvene. Najmanje egzotična boja je na njegovim nogama, bjelkasto- siva sa žutim stopalima.

Ženka je kao i većina ptica manje ugledna od mužjaka, boje koje kod nje prevladavaju variraju od bijele, sive pa do smeđe i zelenkastosmeđe. Njena kruna i stranice glave su sive boje s bijelim krugom oko očiju. Prednja strana vrata je bijele boje. Leđa su sivosmeđa i imaju niz bijelih mrljica u donjemu dijelu. Krila su slična boji mužjakovih, a kljun je tamnosiv i crn, noge i stopala su crvenkastožute.

mandarinka, mužjak i ženka

Ženke nemaju perjanicu na glavi, a mlade ptice bilo mužjaci ili ženke u gotovo svim bojama nalikuju ženkama, osim što mužjaci već tada imaju kljun koji naginje blago crvenkastoj boji.
Patka mandarinka se hrani sezonskom hranom, tako da u ljetnim mjesecima jede skakavce, manje ribe, crve, žabe, manje zmije i razne mekušce.

U jesenjem i zimskom periodu hrana se pretežito sastoji od žitarica, žireva i vodenih biljaka, a početkom proljeća glavna prehrana se sastoji od puževa, raznih kukaca, riba i biljnog raslinja.
Patka mandarinka se hrani tako što uranja glavu pod vodu i tako hvata male životinjice ili bilje koje koristi u prehrani, naravno dobar dio hrane nalazi se iznad vode tako da u tom slučaju nije potrebna prethodna tehnika hranjenja.

Gnijezda grade iznad vode u raznim dupljama drveća, a ženka nese u prosjeku oko 8 pa do 10 jaja. Nakon mjesec dana izlegnu se mali pačići, majka mandarinka je veoma hrabra i zaštitnički nastrojena prema svojim pačićima. U periodu između 7 i 9 tjedna starosti mladi budu potpuno prekriveni perjem i naravno nauče letjeti i hraniti se uz majku.
Mandarinke se najviše drže kao ukrasne ptice.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read