NaslovnicaAkvaristikaŠto znate o morskom konjicu?

Što znate o morskom konjicu?

Morski konjic živi duž obale Indonezije do Australije, uz atlantske obale Europe, Afrike i Sjeverne Amerike te u Sredozemlju i Jadranskom moru. Neke vrste žive i u vodama na pacifičkoj obali Amerike.

Morskog konjica nalazimo obično na morskom dnu obraslom morskom travom gdje nalazi hranu i sklonište, jako vole tople i plitke vode. Neke vrste više vole blatna i pjeskovita područja, druge opet nalazimo na koraljima, spužvama te na korijenju mangrove. U svakom slučaju nailazimo na morskog konjica u blizini morskih struja, gdje im je osigurana dovoljna količina njihove glavne hrane, a to su planktoni, morski konjici jedu i druge male organizme, poput malenih ribica. Da ih struje ne bi odnijele, svojim se repom ovijaju oko biljaka koje rastu oko njih.

Zanimljivo je da morski konjici mogu pomicati jedno oko neovisno o drugome tako da mogu pratiti kretanje manjih morskih životinja u svojoj okolini, a da pritom ne odaju svoju nazočnost. Kad utvrde da im je plijen dostupan, hitro ga zgrabe ili ga s udaljenosti od 3 centimetra jednostavno usišu.

Morski konjic odvraća pozornost svojih neprijatelja dugim kožnim nitima te zaštitnom bojom kojom se prilagodi okolišu u kojem živi.

Nakon parenja, ženka jajašca ispušta u trbušnu vrećicu mužjaka. Mužjak je zatim zadužen za održavanje mlađi. Nakon oplodnje jajašca u trbušnoj vrećici ostaju sve dok se ne razviju. Za razliku od drugih životinja mužjak proizvodi i posebnu hranidbenu tekućinu za embrije. Na kraju razdoblja sazrijavanja mužjak ispušta mladunce da slobodno plivaju u moru.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read