NaslovnicaDivlje ŽivotinjePet fascinantnih činjenica o bizonima

Pet fascinantnih činjenica o bizonima

Svaka životinja ima neke osobnosti koje fasciniraju pa tako i bizoni, sigurno da činjenica kojima “raspolažu” bizoni ima daleko više, ali za sada će ovih pet fascinantnih činjenica o bizonima biti temelj članka, ipak nisu to samo pozitivne činjenice, već i činjenice o teškom životu bizona u Sjevernoj Americi.

Kao prvo, bitno je napomenuti da postoje dvije vrste bizona, europski bizon (Bison bonasus) i američki bizon (Bison bison). Ipak, pet činjenica koje fasciniraju kod bizona biti će kratka priča o životu američkog bizona.

1. Američki bizon izgleda kao velika i snažna životinja što u stvarnosti i je, ali rijetki će povezati to s njegovom okretnošću i spretnošću, stvarno je teško zamisliti da tako velika životinja u trku dostiže brzinu od zapanjujućih 65 kilometara na sat, kada vidite takvu što iz blizine, brzinu tako velike životinje osjećate kao da zemljotres ide prema vama, nije niti to jedina stavka koja demonstrira moć snage ove iznimne životinje, američki bizon može u zaletu skočiti u dalj preko 6 metara, tako da se je često znalo dogoditi promatračima bizona u prirodi da budu ozljeđeni jer su podcijenili bizonovu brzinu.

američki bizon - bison bison
Foto: “Americanbison” by J. Schmidt.

2. Bizonovo krzno je toliko gusto i tako dobro zadržava toplinu, da snijeg koji napada po njima uopće ne podliježe otapanju, zanimljivo zar ne?

3. Činjenica je da je ekosustav u područjima gdje su bizoni istrebljeni ili protjerani, zauvijek narušen, zajedno s njima s otišle i životinjske vrste koje su bile povezane uz njihov boravak!

4. Činjenica je da je zbog masovnog nekontroliranog izlova, bizon skoro u potpunosti istrebljen u Sjevernoj Americi, jedino područje u kojemu je uspio opstati je područje nacionalnog parka Yellowstone.

5. Danas postoji oko 500 000 bizona od oko 30 milijuna koliko ih je nekada živjelo u Sjevernoj Americi, a i taj broj umanjuje činjenica da su se bizoni križali s govedima koje su naselili doseljenici iz Europe, tako da se “čistim” bizonima smatra samo oko 1,6 posto ukupne populacije bizona, tako da se danas u stručnim krugovima američki bizon smatra praktički životinjom osuđenom na izumiranje.

europski bizon
Foto: “Bison bonasus (Linnaeus 1758)” by Michael Gäbler.

Koji je zaključak ovih pet fascinantnih činjenica o bizonima, vrlo jednostavno, bilo im je lijepo dok se nisu doselili europljani, koji su svojom kolonizacijom kontineta učinili da jedna predivna životinja bude osuđena na nestanak s lica Zemlje!

Ubili su snagu i moć nekada ponosne i snažne životinje!

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read