NaslovnicaAkvaristikaSkalar (Pterophyllum scalare) Angelfish

Skalar (Pterophyllum scalare) Angelfish

Skalar (Pterophyllum scalare) je već jako dugo riba omiljena među akvaristima i mogu živjeti u zajedničkom okruženju s drugim ribama u istom akvariju dok god iz nekog razloga ne počnu pokazivati pretjeranu agresivnost. Obično do agresije dolazi ako druge ribe pored njih plivaju jako brzo ili ako dolazi do svađe zbog hrane.

Najbolje se slažu s nekim vrstama ciklida, male vrste tetra poput Neonki ne bi trebale biti smještene u zajedničkom akvariju, osim ako su namijenjene za prehranu Skalara.

Budući da je to riba koja je relativno visoka, preporučuje se akvarij koji ima visinu prilagođenu njenim mjerama. Osjetljiva je na lošu kvalitetu vode tako da je potrebno obratiti pozornost na kvalitetan filter vode. Preporučuje se da se svaka dva tjedna promjeni trećina vode.

Skalar preferira vodu koja je mekana i blago kisela (pH 5,8 – 6,2). Riba je u pravilu „sramežljiva“ i voli imati sklonište u vidu dekoracijskog drveća ili kamenja koje joj pruža osjećaj sigurnosti. Akvarijske biljke bi trebalo staviti na bočnim i zadnjoj strani akvarija, tako da riba ima dovoljno mjesta za plivanje i ugodan boravak u akvariju, a površinski sloj plutajućeg bilja će joj dati dodatan osjećaj sigurnosti.

Skalar je riba koja nije izbirljiva u pogledu prehrane tako da će prihvatiti široki spektar komercijalne hrane za slatkovodne ribe, ipak je poželjno nadopuniti joj prehranu sa živim organizmima i to životinjskog i biljnog porijekla, kao što su neke vrste crvića i račića, te do hrane koju je lako pribaviti poput tikvica ili graška.

Skalari se lako uzgajaju u akvariju, ali pošto nema vidljivih razlika između mužjaka i ženki, dobro je nabaviti barem 3 do 6 jedinki tako da bi bili sigurni da smo osigurali spolnu zastupljenost. Skalari se u pravilu mrijeste na bočnim stranicama akvarija ili na akvarijskom bilju, oba roditelja pokazuju tendenciju brige za podmlatkom.

Znanstveni naziv (lat.): Pterophyllum scalare
Engleski naziv: Angelfish
Hrvatski naziv: Skalar
Porijeklo: Južna Amerika, rijeka Amazona i njene pritoke
Tip: slatkovodna riba
Temperatura: 25° C – 30° C
pH: 5-8
Dh: 1-20
Zahtjevnost: laka za držanje
Životni vijek: 8-10 godina
Temperament: agresivan

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read