NaslovnicaKućni LjubimciBigl, Beagle tipičan je pas čopora

Bigl, Beagle tipičan je pas čopora

Bigl, Beagle tipičan je pas čopora i prvobitna namjena mu je bila gonjenje zečeva. Zbog toga ima čvrstu tjelesnu građu s elegantnim obrisom. Dok trči njegov je korak dug i elastičan. Vrlo su brzi i uporni trkači. Šape su im jake i zatvorene. Na glavi imaju izražen stop, potiljak i lagano zaobljen čeoni dio lubanje. Uši mu moraju doseći njušku ako ih potegnemo u tom smjeru. Glava ne smije djelovati grubo. Kraj repa je bijeli, nošen je prijazno i visoko. Dobrovoljnost je tipična za tu pasminu. Trobojan je i ima sve moguće boje pasa. Visok je od 33 do 41 cm, a težak od 10 do 18 kg.

bigl, beagle

lako živi u obitelji, beagle je stvoren kao lo­vački pas. Lovci ga i danas koriste za traganje u lovu. U šumi i na travnja­ku odlično prati trag i na to treba računati kada želimo beagla kao lovačkog psa. Samouvjeren je i vitalan, uvijek spreman na milovanje. Društven je, uljudan i privržen čitavoj obi­telji, a ne samo jednom čovjeku, tako da se je iskazao kao vrhunski kućni ljubimac među psima.

Njegova društvenost je tolika da će se razveseliti kontaktu s bilo kim, pa neki kažu čak i s provalnikom. Pri­jazniji je od ostalih pasa, nasrtljivi beagle je netipičan. Zbog samo­uvjerenosti moramo s njim biti dosljedni. Mora mu biti jasno koliko daleko može ići u svojoj samouvjerenosti, kao prevencija eventualnim nezgodim situacijama i ako to bude naučio, daljnje učenje i odgoj beagla je čisto zadovoljstvo!

bigl, beagle - slika 2

Po­trebno mu je puno kretanja i tje­lesne aktivnosti. Rado laje. Beagli se vole igrati i osim veoma rijetkih izuzetaka, jako vole djecu. Spe­cifične bolesti beagla nisu po­znate. U raznim ustanova­ma ih na žalost još uvijek upotrebljavaju kao poku­sne životinje.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read