NaslovnicaKućni LjubimciKratkodlaki bernardinac - Saint Bernard

Kratkodlaki bernardinac – Saint Bernard

Kratkodlaki bernardinac – Saint Bernard snažan je, čvrst i mičićav pas s moćnom glavom i pametnim pogle­dom. Maska odnosno obrazni dio lubanje je tamna i zbog toga djeluje ozbiljno, iako ne oštro. Oči su mu okrugle, prijaznog i toplog pogleda i smeđe boje. Donji očni kapci su u pravilu otvoreni iako ne smiju biti previše ovješeni. Uši su srednje velike i priležeće. Kratka dlaka je vrlo gusta, rep kosmat, bez zastavice. Može biti bijeli sa smeđim područjima ili smeđi sa bijelim područjima. Šape, grudi i kraj repa su uvijek bijele boje. Visina je oko 75 cm, ženke 70 cm.

Kratkodlaki bernardinci su osim po dužini dlake, potpuno jednaki dugodlakima. Kod kratkodlakih bernardinaca više dolazi do izra­žaja mišićavo tijelo i lakše ih je njegovati. Prije nego li kupite bernardinca, dobro razmislite. Tako veliki pas promjeni život svakoj obitelji, osobito ako njegovo mjesto stanovanja postane stan ili kuća, prilagodba sustanara je obavezna.

bernardinac kratkodlaki štene

Potrebno mu je puno prostora i dobro podnosi boravak na otvorenom. Glasan je, iako ne laje puno. Nemirni psi u su­sjedstvu mu ne smetaju. Nije tipičan gradski pas iako se veoma lijepo uklapa u svoju obitelj i s pravilnom njegom postaje pas koji “suvereno” vlada gradskim ulicama. Štenci ne smiju hodati po ste­penicama (posebno je opasno hodanje niz stepenice), jer može doći do trganja mišića i veza. Sve to naglašavam stoga što ljudi doživljavaju bernardinca kao statusnog psa. Ova pasmina nije za sportaše koji žele konstantno trčati s psom, bernardinac je predivan obiteljski pas koji bezuvjetno voli svoju obitelj. Bernardinac koji postane oštar i nepovjerljiv, jako je opasan, u pravilu je takvo ponašanje niz grešaka u odgoju.

Za sve ostale koji postupaju s njim unoseći u odgoj puno ljubavi, bernardinac postaje ne samo kućni ljubimac, već i punopravni član obitelji.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read