NaslovnicaKućni LjubimciAleksandar papagaji (Psittacula eupatria) Alexandrian Parrot

Aleksandar papagaji (Psittacula eupatria) Alexandrian Parrot

Aleksandar papagaji (Psittacula eupatria) su ptice koje prije svega oduševljavaju svojom inteligencijom, neovisnošću i također društvenošću ako su odgojeni u skladnoj obitelji.

Ako osoba koja nabavi aleksandar papagaja pokaže puno pozornosti i ljubavi prema ptici, za uzvrat dobiva bezuvjetnu ljubav.

Aleksandar papagaji su ptice koje nisu pretjerano oduševljene boravkom u rukama vlasnika, ali će rado biti na vašem ramenu, družiti se s vama i gledati svijet iz vaše perspektive.
Veliki su ljubitelji kupanja, tako da na tome treba poraditi odmah u njihovoj ranoj mladosti tako da im to kasnije ne bi bio preveliki šok.

Aleksandar papagaji su veoma glasne ptice, pa kada poželi nešto ili osjeća nedostatak pozornosti, svakako ćete to primiti na znanje prodornim zviždukom. Uz malo više truda mogu naučiti pričati, a o sposobnosti oponašanja zvukova ne treba niti govoriti.

U prirodi potječu iz Indije, Myanmara, Nepala, Bhutana, u Assamu na sjeveru Indije i još u mnogim okolnim zemljama, ovisno o podvrstama ovog papagaja.

Vrste:

Psittacula eupatria eupatria
Psittacula eupatria avensis
Psittacula eupatria magnirostris
Psittacula eupatria nipalensis
Psittacula eupatria siamensis

Na slici ispod je najčešći predstavnik u našim krajevima

aleksander papagaji

Treba napomenuti da je aleksandar papagaj agresivna ptica u odnosu na druge vrste ptica, pa i na svoju vrstu, ako svoj boravak shvaća kao isključivo vlastito područje.

Prehrana ovog prekrasnog kućnog ljubimca se sastoji od puno voća i povrća u pravilu preko 60%, a ostatak čini hrana za srednje i velike papagaje u obliku sjemenja.

Uzgoj je moguć u domu pod uvjetom da nabavite mladi par koji još nije spolno sazrio, pa će na taj način imati vremena prihvatiti jedan drugoga.
Mlade hrane i odgajaju zajedno s puno ljubavi.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

2 KOMENTARI

  1. Imamo Aleksandru staru 5-6 godina koja je bila povezana jedino s mojim ocem. Tata je umro prije mjesec dana i papiga se počela samoozljeđivati. Raskrvarila si je nogu i na pola tijela iščupala perje. Stupili smo u kontakt s nekoliko veterinara koji su rekli da ne znaju što bi se moglo napraviti.
    Imate li vi možda neki savjet ili nekog veterinara u ZG kojeg biste mogli preporučiti da pogleda papigu?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read