Naslovnica Kućni Ljubimci Nimfa papagaj (Nymphicus hollandicus) Cockatiel

Nimfa papagaj (Nymphicus hollandicus) Cockatiel

Nimfa (Nymphicus hollandicus) je zasigurno jedna od najomiljenijih ptica kućnih ljubimaca, njena „uspješnost“ leži u njenoj lako prilagodljivosti i druželjubivosti s čovjekom, mogućnost oponašanja glasa te fascinantnom zvižduku, koji ipak ne oduševljava baš sve zbog svoje prodornosti.

Ipak je fascinantna njena mogućnost oponašanja gotovo svake glazbe koju čuje u obliku zvižduka.

Nimfa je također poznata i kao velika maza, rado će svojem vlasniku stajati na ramenu i grickati mu kosu ili čačkati „nečistoće“ iz uha, te će rado dozvoliti da se i nju češka po vratu i glavi.

Naravno da bi nimfa papagaj dozvolio ovako nešto ipak je potrebno razviti veoma prisno povjerenje, te da se papagaj potpuno identificira sa svojom obitelji.

Nimfa koja je sretna u svom domu sa svojom obitelji uvijek će pokazivati veselu narav, osim u periodima kada se mitari jer je to malo iscrpljuje, pa je zato potrebno s hranom koja je bogatija biotinom pomoći ptici da što prije završi s mitarenjem.

Poznate su i po tome što se vole igrati s predmetima koji im se stave u krletku, npr. ogledalce ili razni zvončići koji prilikom udarca s kljunom puštaju zvukove.
U prirodi nimfe se drže tla i na istom traže hranu, pa tako tu naviku prenose i u svoju krletku, tako da joj po mogućnosti ostavite malo hrane na dnu krletka.

Uzgoj je veoma jednostavan, tako da je dovoljan jedan zaljubljeni par mužjaka i ženke i eto potomstva na vidiku, ali prije toga je potrebno napraviti kućicu koja će biti spojena na krletku s okruglim otvorom za ulaz u kojoj će ženka izleći jaja.

Veoma su brižni roditelji i zasigurno će uz adekvatnu prehranu odgojiti sve mlade ptiće kojih zna biti u prosjeku oko pet.

Dakle nemojte se dvoumiti ako namjeravate nabaviti ovu pticu kao kućnog ljubimca, jer će vam ona to stostruko vratiti, jedino oko čega se trebate pobrinuti je da nađete mladu pticu, od provjerenog uzgajivača, jer samo tako ćete dobiti ljubimca koji oduševljava svojim mogućnostima.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu...

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...