NaslovnicaVrste PticaAmazonski papagaj (Amazona) Amazon parrot

Amazonski papagaj (Amazona) Amazon parrot

Amazonski papagaj ili amazonac (Amazona) je zajednički naziv za papagaje iz roda Amazona. To su veliki papagaji koji žive na području Južne Amerike, Meksika i Kariba. Kod većine amazonaca prevladava zelena boja, a nijanse drugih boja određuju zasebnu vrstu iz te porodice.

Prehrana im se isključivo temelji na orašastim plodovima, voću, sjemenkama i lišćem kojim uravnotežuju svoju prehranu te time pridonose zdravoj probavi.

Amazonci su papagaji koji nose reputaciju velikog „komunikacijskog stručnjaka“, kada je u pitanju njihov govor tijela, amazonac će iskoristiti svako pero na svom tijelu da vam pokaže kako se osjeća, znači u kratkom roku ćete naučiti kada je uzbuđen, kada je ljut i kada je sretan i to sve putem perja i mimikom tijela!

Što se tiče oponašanja govora, tu se većina papagaja iz roda Amazona pokazuje kao veliki stručnjaci koji vjerno i razgovijetno oponašaju ljudski govor, isto su se pokazali i kao veliki ljubitelji glazbe, naročito je zanimljiva činjenica da većina voli slušati i oponašati opere te visoke tonove.

Kao što i u prirodi pokazuje teritorijalnost vezanu uz svoje drvo (gnijezdo) i područje ispod njega, kao kućni ljubimac će iste osobine pokazivati u odnosu na svoju krletku ili stalak i područje oko i ispod nje, takvo ponašanje je naročito izraženo u proljeće kao period u kojemu se amazonci pare.

U periodu kada se javljaju nagoni za parenjem, amazonac može pokazati i malo grublje ponašanje u igri, to je dio koji moramo prihvatiti jer je to jednostavno jače od njega.
Također je zanimljiva i činjenica da su jako „pohlepni“ za hranom koju ima netko drugi, na primjer u situaciji da vi imate dvije kriške jabuke, a isti broj ima i on, neće imati mira dok ne dobije i vaše, ali i to pripada u draži kojima amazonac nesumnjivo obiluje. U pogledu prehrane postoji još jedna karakteristika koja im daje na simpatičnosti, amazonac će veoma glasnim zvukom oduševljenja pozdraviti dobivanje omiljene hrane.

Zato je preporuka da ne jedete u istoj prostoriji s njim jer će to samo pripomoći urođenoj želji za imanjem tuđeg.
Ako se odlučite nabaviti ovu vrstu papagaja, nećete požaliti, jer ne zovu ih bez razloga „krilatim primatima“

Vrste papagaja iz roda Amazona:

– Amazona leucocephala
– Amazona collaria
– Amazona ventralis
– Amazona vittata
– Amazona xantholora
– Amazona albifrons
– Amazona agilis
– Amazona tucumana
– Amazona pretrei
– Amazona viridigenalis
– Amazona finschi
– Amazona autumnalis
– Amazona autumnalis lilacina
– Amazona dufresniana
– Amazona rhodocorytha
– Amazona brasiliensis
– Amazona festiva
– Amazona barbadensis
– Amazona aestiva
– Amazona ochrocephala
– Amazona ochrocephala panamensis
– Amazona auropalliata
– Amazona oratrix
– Amazona kawalli
– Amazona amazonica
– Amazona mercenaria
– Amazona farinosa
– Amazona vinacea
– Amazona versicolor
– Amazona arausiaca
– Amazona guildingii
– Amazona imperialis

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read