NaslovnicaPasmine MačakaKurilski bobteil dugodlaki i kratkodlaki (KBL/KBS)

Kurilski bobteil dugodlaki i kratkodlaki (KBL/KBS)

Kurilski bobteil dugodlaki i kratkodlaki (KBL/KBS), priča o njima je zapravo fantastična priča o mački koja sprijeda ima lik obične mačke, a odostraga izgleda kao zec.To je prirodno nastala vrsta koja je stara oko 100-150 god. i živjela izolirano na Kurilskom otočju, gdje je danas nalazimo. Kurilsko otočje nalazi se na istočnoj strani Rusije i proteže se do sjevernog vrha japanskog otoka Hokaido.
Smatra se da su to zapravo podivljale mačke pasmine japanskog bobteila donesene na Kurilsko otočje.

To je otočje bilo dugo u izolaciji, pa su tek sredinom 20 stoljeća te mačke vojnici i znanstvenici donijeli sa sobom. U prirodi je ta mačka izvrstan ribič i lovac. To je jedan od razloga zašto ta mačka ima posebnu sklonost prema vodi. Mačka može uloviti ribu tešku i do 5 kg, a i zeca.
Kada žive u zajednici sa čovjekom to su vrlo privržene, miroljubive i prilagodljive mačke, a svoj lovački instinkt zadovoljavaju lovom na muhe. Zahvaljujući svom karakteru postale su brzo obljubljene.

Razvojem felinologije u Rusiji, te održavanjem prvih izložaba ljubitelji kurilskog bobteila izborili su da ta mačka bude svrstana kao jedna mutacija japanskog bobtaila. Međutim kurilski bobtail je potpuna suprotnost japanskom bobtailu, on je jedna snažna mačka sa „divljim“ prirodnim porijeklom.

Ruski su uzgajivači zadržali tu karakteristiku, dok je japanski bobtail jedna elegantna maca. Obje su pasmine potpuno neovisne u razvoju i uzgoju. Ono što je bitno da se geni za kratak rep kod obje pasmine potpuno razlikuju od gena kod manksa.

kurilski bobteil dugodlaki
Foto: www.zastavki.com

Naime kod manksa taj gen uzrokuje veliku smrtnost mladunčadi, dok ovdje to nije slučaj, te se mogu bez problema pariti i razmnažati. WCF je 1995 priznala kurilskog bobtaila, a FIFe 2003, kada mu je i napisan standard.

Kurilski bobtail je velika, snažna mišićava mačka, sa prirodno „divljim“izgledom. Noge su srednje visoke i jake, stražnje noge nešto više od prednjih .Glava mu je klinasta oblika, oči u obliku badema, uši visoko smještene na glavi.

Rep je prirodno kratak “batrljak“, može biti zavijen ili ravan.
Krzno dolazi u dvije varijante: kratko i poludugo; mekano, svilenkasto s malo podkrzna, rep je u obliku ponpona.

Izuzetno su dobrog zdravlja i uravnotežena karaktera. Vrlo su inteligentne, obožavaju svog vlasnika i zadovoljne su sa životom u stanu. Vole se igrati sa vodom u kadi i kapljicama vode što kaplju iz pipe. U prirodi žive poput vuka.

FIF-e STANDARD:

Velika ili srednje veličine,mišićava , kompaktna, snažnog tijela ,kratkim “pompon” repom.

GLAVA:

oblik velika, trapezoidna zaokruženih obrisa. Široka u visini.
jagodičnih kostiju. Blago zaobljena profila, brada dobro razvijena i široka, nos blago uleknut ispred čela, širok i srednje dugačak.

UŠI:

srednje veličine, široke na osnovi, nagnute prema naprijed, zaobljenih vrhova i otvorene na osnovi.

KBL:

ima čuperke na vrhu uha i u uški.

OČI:

okrugle, široko razmaknute blago ukošene. Dopuštene sve boje, od žute do zelene, plava i raznobojne.

TIJELO:

kompaktno, mišićavo, jake koštane građe. Leđa su u obliku blagog luka koji se proteže od ramenog pojasa do nešto više trtice – križa.

NOGE:

srednje dugačke i snažne. Stražnje noge duže od prednjih. Šape okrugle.

REP:

sastoji se od nekoliko zavoja ili kutova ili kombinacija istog.
Može biti krut ili savitljiv.Vidljiva dužina repa (bez dlake) je 3-8 cm. Veličina i oblik repa mora biti u skladu sa tijelom.

KRZNO:

gusto, prilično nježno.

KBS:

kratko sa umjerenim podkrznom pokriveno sa čvrstom zaštitnom dlakom –„osje“.

KBL:

srednje dugo, sa manje osja i poddlake.
Mačka u punoj dlaci ima ovratnik, košuljicu i hlačice, priznate su sve boje, uzorci i kombinacije sa bijelim, (lisa, medaljon, bijela prsa, trbuh, noge, šape), izuzev: čokoladne, lila, cimet, fawn i mačaka sa oznakama.

GREŠKE:

vitki tip, japanski bobteil tip, ekstreman luk leđa, koji nije u skladu izgledom mačke, rep duži od 8-12cm ili kraći od 3 cm, samo jedan kralježak, zakašnjeli bobteil – efekt.

DISKVALIFIKACIJA:

deformacija kralješka, manjak kralješka, kratak ravan rep bez kutova i zavoja, rep duži od 12 cm.

BODOVI:

GLAVA 20

TIJELO 30

REP 30

KRZNO 15

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija: www.catswallpapers.net

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read