NaslovnicaPasmine MačakaSfinks bezdlaka mačka iz doba Asteka

Sfinks bezdlaka mačka iz doba Asteka

Sfinks bezdlaka mačka iz doba Asteka! Sfinks nije rezultat genetskih manipulacija već prirodne i spontane genetske mutacije. Odsustvo dlaka je nasljedno i gen koji ga određuje je recesivan. Prva saznanja o postojanju bezdlakih mačaka datira iz vremena Asteka.

Uzgoj današnjeg Sfinksa počinje 1966 g. u Kanadi (Ontario) kad je ljubav dviju domaćih mačaka dala rođenje jednog bezdlakog mačića nazvanog Prune. Taj isti paren sa majkom, sestrama i kćerkama poslužio je da se fiksira pasmina i uredi prvi standard.

Nova pasmina je nazvana “Moonstone Cat” (“Mačka Mjesečevog Kamenja”), zatim “The Canadian Hairless” (“Kanadska Bezdlaka”) i na kraju “Sphynx”.

OPIS

Koža, iako na izgled gola, pokrivena je finim pahuljastim dlačicama. Slična “jelenjoj koži”, jako topla i nježna pruža ugodan osjećaj na dodir. Nabrana je na glavi, vratu i ramenima. Dlaka se može pojaviti na ušima, njušci, nogama, repu i scrotumu. Brci su prisutni ili potpuno odsutni. Sve boje kože i očiju su priznate. Glava je nešto duža nego šira sa plosnatim čelom i istaknutih jagodica. Njuška je široka, kratka i jako zaobljena sa pregibom na profilu. Oči su velike i jako ekspresivne, oblika limuna, ukošene i jako razmaknute. Uši su velike, nisko smještene i široke na osnovi. Vrat je dug, u luku i mišićav. Tijelo je srednje veličine, mišićavo i proporcionalno, širokih prsa i okruglog trbuha. Noge su vitke, duge i mišićave. Prednje su razmaknute i nešto kraće od stražnjih. Šape sa dugačkim i tankim prstima podsjećaju na ruke a njeni jastučići posebno debeli daju dojam kretanja po zračnim jastucima. Rep, dug, vitak, oblika biča, sužava se od osnove prema vrhu (“rep štakora”).

KARAKTER

Najvažnije osobitosti Sfinksa su njegov izgled bez dlake i njegov savršen karakter. Njegova privlačna mala ličnost i njegova iznenađujuća inteligencija čine mu reputaciju najinteligentnije, najdražesnije, najsrdačnije, naj …, naj … mace. Predstavlja kombinaciju mačke, psa, majmuna i djeteta. Sfinks je jedinstveno i idealno društvo. Jako je lukav i vragolast. Beskrajno znatiželjan, želi uvijek sve vidjeti i sve znati. Vodi razgovor s vama, sluša vas i priča vam. Nemoguće mu je reći ne. Smiješan je i veseo, najmanja sitnica ga zabavlja. Ako ga ignorirate on vam donosi svoje igračke ili na bilo koji drugi način traži vašu pažnju. Vrlo osjećajan, ima potrebu za svu vašu ljubav. Neumoran u predenju i traženju maženja, stalno je uz vas. On je privržen prijatelj i nikad agresivan, koji mrzi samoću.

NJEGA

Sfinks je isključivo kućna mačka, snažna, otporna i zdrava, bez specifičnih bolesti. Da bi ga sačuvali u punoj formi treba mu dobra higijena, odgovarajuća ishrana i redovne posjete veterinaru. Koža Sfinksa je slična čovječjoj. Iako “pocrni” treba izbjegavati da se izlaže direktnom suncu.

Sa sunčanom kremom za djecu biti će zastićen od opekotina. S obzirom da se znoji, mora biti čišćen koliko god je to potrebno vlažnim salvetama za bebe i okupan s vremena na vrijeme.

Uši izlučuju puno cerumena. Dovoljno je, ali ne prečesto, pažljivo ih očistiti štapićem za uši namočenim mlijekom za njegu ili nekom blagom rastopinom. Oči se povremeno operu uz pomoć pamučnog diska za skidanje šminke namočenog u neku otopinu za oči.

Nokti se mažu vrlo brzo i treba ih redovito čistiti i podrezivati im vrhove. Veliki sladokusac, puno jede da bi održao svoju tjelesnu temperaturu jer nema dlaka da mu u tome pomognu. Iziskuje prehranu bogatu kalorijama i uravnoteženu.

Kroketi vrhunske kvalitete se preporučuju. Posjete veterinaru su neophodne jedanput na godinu da bi se utvrdio njegov zdravstveni bilan i obavilo potrebno cijepljenje.

Autor teksta: Ivanina Križanović

sfinks mačka

FIF-e STANDARD:

Srednje veličine i iznenađujuće težine za svoju veličinu.

GLAVA: oblik modificirani klin zaobljenih crta nešto duža nego šira, lubanja blago zaobljena sa plosnatim dijelom na čelu, profil sa blagim pregibom na hrptu ravnog nosa, obrazi istaknutih jagodičnih kostiju, njuška jako zaobljena i jaka, brci čitavi ili prelomljeni, kruti.

UŠI: velike i široke na osnovi, blago zaobljene na vrhovima, unutrašnja strana uške bez dlake, sa stražnje strane uha na donjem vanjskom rubu dozvoljeno je nešto malo dlake. Uši su smještene uspravno na glavi, i okrenute pod blagim kutom prema glavi.

OČI: oblika limuna, velike, ukošene prema vanjskom rubu uha. Razmak između očiju je nešto više od širine oka. Boja: prilagođena boji kože .

VRAT: srednje dugačak zaobljen i mišićav, čini luk od ramena prema bazi lubanje, snažan, pogotovo kod mužjaka.

TIJELO: srednje dugačko, čvrsto i mišićavo, debelog-punog, ali ne masnog zaobljenog trbuha. Širokih zaobljenih prsiju.

NOGE: srednje dužine u odnosu na tijelo. Stražnje noge duže od prednjih. Prednje noge širko razmaknute. Srednje koštane građe, jake i mišićave. Šape ovalne sa dugačkim vitkim prstima. Jastučići šapa su deblji nego kod drugih pasmina, što ostavlja dojam da mačka hoda po zračnim jastučićima.

REP: vitki, širok na osnovi sužava se prema vrhu, u dobrom je odnosu prema tijelu. “Lavlji rep ” prihvatljiv(na vršku repa se nalazi čuperak dlaka).

KRZNO i KOŽA: tijelo izgleda potpuno bezdlako, međutim ono je pokriveno sa kratkim i nježnim pahuljastim dlačicama – na dodir poput “vileda”krpe. Kada pogladimo mačku po koži dobiva se osjećaj da koža pruža otpor. Nabori:- nalazimo ih oko njuške, između ušiju i oko ramena ne smiju biti prenaglašeni kako ne bi utjecali na normalan život mačke (rizik od kožnih infekcija). Kratku, mekanu, nježnu dlaku nalazimo na nogama, hrptu nosa, obrazima, stražnjoj strani ušiju, mošnjama (scrotum) i vrhu repa. Priznate sve boje i uzorci,kao i sve kombinacije sa bijelim. Napomena:mačke ne smiju biti malene i mršave, mužjaci su izrazito veći, vrlo su dragi, živahni, inteligentni i jednostavni za držanje.

GREŠKE: ravan profil, uska glava, manjak nabora na glavi, malene mačke, mršave, krhkog izgleda, slabašni ili nježne koštane građe, zbitog ili orijentalnog tijela, dlake na mjestima koja nisu dozvoljena u standardu, valovita dlaka koja je rezultat križanja sa CRX i DRX, svaka naznaka da je dlaka naknadno uklonjena prljave i neuredne mačke.

BODOVI:

GLAVA 25

UŠI 10

TIJELO 35

KRZNO i KOŽA 25

KONDICIJA 5

Sphynx se sude podijeljene u devet grupa, u svakoj grupi se dodjeljuje certifikat.

GRUPE BOJA PO KOJIMA SU RASPOREĐENE SPH MAČKE:

GRUPA I: crna, plava, čokoladana, lila, boja cimeta, fawn, te iste zadimljene

GRUPA II: sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim

GRUPA III:crvene, krem, kornjačavine sa i bez aguti (tigrasta) crvena, krem, kornjačevina zadimljena i srebrna crvena, krem, kornjačevina zlatna

GRUPA IV: sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim

GRUPA V: crna, plava, čokoladna, lila, boja cimeta, fawn tigrasta crna, plava, čokoladna , boja cimeta, fawn srebrna, izuzev zadimljene crna, plava, čokoladna, boja cimeta, fawn zlatne

GRUPA VI: sve gore navedene u kombinaciji sa bijelim

GRUPA VII: pointed (sa oznakama), pointed tigraste, zadimljene, srebrno tigraste pointed, zlatno tigraste pointed

GRUPA VIII: sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim

GRUPA IX: bijele

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija:

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read