NaslovnicaKućni LjubimciOcicat mačka (OCI), uspješni rezultat, neuspješnog eksperimenta

Ocicat mačka (OCI), uspješni rezultat, neuspješnog eksperimenta

Ocicat mačka (OCI), uspješni rezultat, neuspješnog eksperimenta, ocicat djeluje na prvi pogled kao divlja mačka.međutim ona je nastala križanjem sijamske mačke, abesinske mačke i američke kratkodlake mačke. Križanja tih pasmina imala su za cilj da se usavrši boja i uzorak sijamske tabby piont mačke.

Međutim rezultat svih ovih križanja je bio taj da je 1964. godine dobivena nova pasmina nazvana Ocicat. Službeno priznanje ove pasmine uslijedilo je 1996 od CFA,1987 pojavljuje se na izložbama,1988. godine TICA izdaje standard za Ocicat je uvezena u Europu 1989. godine, a 1992. godine priznata je u FIFe.

Unatoč svog pomalo divljeg izgleda ona, je vrlo mila i nježna i vrlo privržena mačaka, razigrana je i lako se prilagođava okolini, vrlo je inteligentna i vjeran je pratilac svog vlasnika.

FIF-e STANDARD:

Ocicat su srednje velike do velike mačke. Atletski građene. Čvrste, skladne i gipke, snažne građe tijela i punih prsiju. Zainteresirane su za svoju okolinu.
Osobitost te snažne , elegantne točkaste mačke je njen divlji izgled.

GLAVA:

oblik lubanja je klinastog oblika, sa blagim zakrivljenjem koje se proteže od njuške do obraza i jednim vidljivim usponom od hrbta nosa prema obrvama, njuška široka i dobro određena te podsjeća na četverokut, u profilu dugačka, brada i čeljust jaka sa čvrstom čeljusti i pravilnim zagrizom, jastučići brkova umjereni.

UŠI:

srednje velike, živahnog izraza, čuperci su poželjni, te ako postoje onda rastu okomito na vrhu uha.
Smještene su tako da čine gornji vanjski kut glave. Povuče li se zamišljena vodoravna crta preko obrva uši su smještene pod kutom od 45 stupnjeva.

OČI:

velike, bademaste blago ukošene prema ušima, široko razmaknute. Dozvoljene su sve boje osim plave. Poželjna je izrazita i jaka boja.

TIJELO:

prilično veliko, snažno, duboko i široko građeno, ne smije biti zdepasto. Jake građe kostiju, mišićavo atletskog izgleda.
Prsni koš dubok, sa blago savinutim rebrima. Leđa su vodoravna, blago uzdignuta prema stražnjim nogama, slabine gotovo ravna. Vrat izvinut u obliku luka i skladan.

NOGE:

srednje dužine, mišićave i snažne u skladu sa tijelom.
Šape ovalne i kompaktne, veličina u skladu sa nogama.

REP:

dugačak u odnosu prema tijelu sužava se prema vrhu. Vrh repa tamne obojen.

KRZNO:

Kratko, ravno, svilenkasto, blještavo sjajno pripijeno uz tijelo,ali dovoljno dugo da prikaže potrebe obojene pruge. Ne smije biti vunasto ni dugo. Boja krzna mora biti jasna i vesela. Najsvjetlije obojenje nalazimo na licu, oko očiju, bradi i donjoj vilici. Najtamnije je obojen vrh repa. Da bi se utvrdila prava boja krzna služimo se bojom na vrhu repa. Dobar kontrast boja je posebno
važan.
Ticking sve dlake osim onih na vrhu repa su prugaste; pruge su tamne a odvojene su sa svijetlom osnovnom bojom.
Uzorak je točkasto tigrasti, mora biti jasan i vidljiv sa svih strana. Na licu, nogama i repu je tamnije boje od onoga na tijelu. Osnovna boja na gornjoj strani tijela je nešto tamnija od one sa
donje strane tijela.Također brada i donja čeljust su svjetlije boje. Kod mačaka svjetlijih boja kontrast je slabiji.
Bodovi se oduzimaju kod presvijetlih i blijedih točka boja. Priznate boje su: crna, plava, čokoladno, cimet,fawn- točkasta, te ove boje u srebrenoj varijanti.
Ocicat je mačka sa tamnim točkama na svijetloj podlozi. Osim repa na svakoj dlaci nalazimo više obojenih pruga. Na mjestu gdje se te pruge sastaju stvara se točka u obliku otiska palca.

Napomena:

mužjaci su veći od ženki, odrasli mužjaci imaju izražene obraze, u odnosu na veličinu ona je iznenađujuću teška. Važna je cjelokupna građa mačke a ne samo veličina.
Prednost imaju atletski građene i gipke mačke.

GREŠKE:

masivno i zdepasto tijelo, blijedi ili presvijetli uzorak,
izdužene mrlje slične prugastom uzorku.

DISKVALIFIKACIJA:

plave oči, bijela boja koja se ne nalazi oko očiju, nosnih rupa, bradi i grkljanu, izuzevši bijelu osnovnu boju kod srebrenih varijanti.

BODOVI:

GLAVA 25

OČI boja 5

TIJELO 20

KRZNO 20

KONDICIJA 5
Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija: “Chocolate-Spotted-Ocicat” by Original uploader was Check-Six at en.wikipedia

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read