NaslovnicaPticeKako kolibrići lete po jakom vjetru i kiši?

Kako kolibrići lete po jakom vjetru i kiši?

Kako kolibrići lete po jakom vjetru i kiši? Naravno, ovo je logično pitanje za svakoga tko pogleda te malene ptice koje izgledaju tako krhko na prvi pogled, bilo kojoj vrsti kolibrića oni pripadali. Sposobnosti koje je priroda dala kolibrićima nadmašuje sve nepogode koje im mogu onemogućiti uspješno hranjenje, odnosno njihovo fascinantno letenje dok uzimaju nektar iz cvjetova biljaka.

Podneblje u kojemu žive kolibrići je veliko, ali je skoro uvijek smješteno u kišnim područjima, to se naročito odnosi na proljetni dio godine kada se javljaju jaki vjetrovi i olujne kiše, da, ova mala fascinantna ptičica uspješno odolijeva sili prirode već milijunima godina.

Kolibrići u potrazi za hranom lete na sve strane, čulo mirisa nemaju, tako da se oslanjaju na svoj odličan vid koji lako locira cvjetove koji odaju raskoš svog skrivenog nektara, a taj isti nektar iz biljaka je pogonsko gorivo za najbrži metabolizam kod toplokrvnih životinja na cijelom planetu.

Energija koju dobivaju iz nektara biljaka omogućava im neke od nevjerojatnih fizičkih podviga, kolibrići učine oko 80 zamaha krilima u sekundi, udahnu zrak oko 250 puta u minuti, a njihovo snažno malo srce učini oko 72000 otkucaja svakoga sata, neke vrste kolibrića mogu preletjeti Meksički zaljev, razdaljina od preko 800 kilometara u potrazi za hranom, također je fascinantna činjenica koju čini riđi kolibrić u svojim godišnjim migracijama te preleti oko 5000 kilometara od Aljaske do Meksika, pa opet natrag od Meksika do Aljaske.

kolibrići hranjenje nektarom
Foto: www.hdwallmax.com

Pošto kolibrići jako brzo troše energiju, ne mogu si dozvoliti luksuz da bez hranjenja ostanu dulje od nekoliko sati, stoga niti ako ih pri tome ometu razne vremenske neprilike oni će to uspješno savladati, a kako to čine možete pogledati u istraživanju koje su učinili biolozi s Kalifornijskog sveučilišta Berkeley Animal Flight laboratorija.

Dok većina ptica svoj let bazira na zamasima krila od gore prema dolje, kolibrići svojim krilima mašu radeći osmice, te na taj način što je vidljivo u video prikazu pokazuju u simuliranom nevremenu kako je glava i vrat kolibrića jedini dio tijela koji se ne miče, dok ostatak tijela pomoću tih savršenih krila koordinira sa zračnim strujama i tisućama kapljica vode koje ga ometaju pri uobičajenom hranjenju.

Zaključak je, stvarno je fascinantno vidjeti na djelu kako to čine kolibrići koji su prethodno naučeni hraniti se na umjetnim cvjetovima.

Pošto video prikaz to zorno prikazuje, bolje da sami donesete sud o njihovim izvanrednim sposobnostima!


Izdvojena fotografija: wall.alphacoders.com

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read