NaslovnicaKućni LjubimciŠiba inu - Shiba inu, ponos Japana

Šiba inu – Shiba inu, ponos Japana

Šiba inu ili Shiba inu je pasmina pasa iz Japana, najmanji od 6 japanskih pasmina.
Japanci ga kao i ostalih pet pasmina smatraju svojim nacionalnim blagom na koje su izuzetno ponosni.
Shiba inu iako najmanji od svih japanskih pasmina spada u pse srednje veličine.

Shiba inu najmanji japanski špic spada u najstarije pasmine na svijetu, mužjaci su visoki od 35 do 43 cm u hrbtu, a ženke od 33 do 41 cm u hrbtu, prosjećna težina za mužjake je 10 kilograma, a za ženke 8 kilograma.

Tijelo je nabijeno i snažno, posebno je uočljiv snažan vrat i široke grudi. Krzno je debelo i gusto i prilagođeno hladnijim podnebljima ali pasmina je veoma prilagodljiva tako da podnosi i toplinu. Krzno je crvenkasto ili crvenkasto-crno, nagrudima i obrzaima uvijek bijelo. Imaju kitinjasti rep karakteristično uvijen kao i kod drugih špiceva.

Shiba inu kao pripadnik najstarijih pasmina na svijetu pokazuje veliku samostalnost i inteligenciju, ako se odlučite na nabavu ove pasmine kao kućnog ljubimca, učinite to čim je štene spremno za život bez majke, jer će odgoj biti puno lakši i biti ćete ponosni vlasnik ove prekrasne pasmine egzotičnog izgleda.

Neke od „prednosti“ ove pasmine su to što jako rijetko laju, lavež u pravilu ispuštaju samo kada osjete stvarnu opasnost, miris im je jako slab u odnosu na druge pasmine, a dlaka ne zahtijeva preveliku njegu.
Shiba inu vole svoju obitelj i tu privrženost redovito pokazuju, ugodni su prema djeci, jedna od „mana“ je ta što imaju dosta izražen nagon za lovom, tako da prilikom boravaka na otvorenom trebate pripaziti na taj lovački nagon koji ih zna dovesti u sukob s drugim manjim životinjama, a ne prezaju niti od sukoba s puno većim protivnicima, znači jedna veoma srčana i hrabra pasmina.
Pokazuju veliki oprez prema nepoznatim osobama, tako da su se iskazali i kao odlični čuvari.

Ako se odlučite da shiba inu postane vaš kućni ljubimac, napravili ste odličan odabir, pasmina koja će zasigurno promjeniti vaše poimanje svijeta na bolje.

Foto: desktopbackgroundshq.com

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read