Naslovnica Pasmine Mačaka Sokoke mačka (SOK) - Afrička ljepotica

Sokoke mačka (SOK) – Afrička ljepotica

Sokoke mačka (SOK) – Afrička ljepotica. Pasmina Sokoke porijeklom je iz pokrajina Sokoke u Keniji.Tamo živi slobodno u divljini. Starosjedioci je zovu Kadzonzo. Obožava penjanje i visine tako da najveći dio vremena provodi penjući se po drveću.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća engleskinja Jeni Slater boravi u Keniji gdje je i upoznala tu mačku. Zavolila je tu macu kao kućnog ljubimca, pripitomila je majku sa mačićima te započinje uzgoj te mace.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća uvozi ih u Englesku i započinje intenzivan uzgoj. Pasmini daje naziv Afrička kratkodlaka mačka. Surađuje sa uzgajivačima iz Danske i pasmina je priznata 1992 u Danskoj, a zatim i u ostalim zemljama. FIFe priznaje pasminu 1993, i tada pasmina dobiva naziv Sokoke prema pokrajini iz koje potječe .
Uzgoj pasmine je kompliciran zbog podneblja iz kojega potječe, pa tu pasminu dosta rijetko viđamo. Mačka je po temperamentu vrlo aktivna, dobar je plivač i vrstan penjač. Dobro se prilagođava na život u kući, ali nadasve voli slobodu i mogućnost da se penje.

FIF-e STANDARD:

GLAVA: oblik modificirani klin, nešto manja o odnosu na tijelo. Profil: vrh lubanje gotovo plosnata, nos srednje dugi, ravan, kratak i blago zakrivljen prijelaz između nosnog hrpta i čela, široki, razmjerno odsječen na kraju jagodične kosti visoke i naglašene, jastučići za brkove dobro naznačeni, brada snažna i široka, u liniji sa vrhom nosa.

UŠI: srednje veličine, široke na osnovi, vrhovi blago zaobljeni, poželjni čuperci dlake na vršcima. Smještene srednje visoko. Razmak između ušiju je širina jednog uha.

OČI: velike široko razmaknute prema nosu blago ukošene, bademaste. Blistajuće i izražajne. Boja :jantarna do svijetlo zelena. Obrubljene sa istom bojom kao i na tamnim dijelovima uzorka.

TIJELO: srednje veličine, vitko, mišićavo, kosti snažne građe, dobro razvijenog i istaknutog prsnog koša.

NOGE: duge, vitke, mišićave. Stražnje noge duže od prednjih,stražnje noge su pod kutom, to je značajno za tu pasminu. Šape ovalne.

REP: srednje dužine sužava se prema vrhu.

KRZNO: vrlo kratko, pripijeno uz tijelo, sjajno, vrlo malo podkrzna ili ga gotovo nema. Boja: sva osjenčanja kao kod crnog “tabby”. Uzorak: mramorasto tigrasti. Nosno ogledalo ciglasto-crvene boje obrubljeno bojom uzorka. Jastučići na nogama crni ili seal. GREŠKE: orijentalni tip glave, izraženi stop, “pinch”, kratki debeli vrat, zbijeno tijelo, manjak elegancije.

BODOVI:
GLAVA 15

OČI 10

TIJELO 25

KRZNO boja 30

kvaliteta,sastav,dužina 15

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija: “Sokoke dalili

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu...

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...