NaslovnicaPasmine MačakaSokoke mačka (SOK) - Afrička ljepotica

Sokoke mačka (SOK) – Afrička ljepotica

Sokoke mačka (SOK) – Afrička ljepotica. Pasmina Sokoke porijeklom je iz pokrajina Sokoke u Keniji.Tamo živi slobodno u divljini. Starosjedioci je zovu Kadzonzo. Obožava penjanje i visine tako da najveći dio vremena provodi penjući se po drveću.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća engleskinja Jeni Slater boravi u Keniji gdje je i upoznala tu mačku. Zavolila je tu macu kao kućnog ljubimca, pripitomila je majku sa mačićima te započinje uzgoj te mace.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća uvozi ih u Englesku i započinje intenzivan uzgoj. Pasmini daje naziv Afrička kratkodlaka mačka. Surađuje sa uzgajivačima iz Danske i pasmina je priznata 1992 u Danskoj, a zatim i u ostalim zemljama. FIFe priznaje pasminu 1993, i tada pasmina dobiva naziv Sokoke prema pokrajini iz koje potječe .
Uzgoj pasmine je kompliciran zbog podneblja iz kojega potječe, pa tu pasminu dosta rijetko viđamo. Mačka je po temperamentu vrlo aktivna, dobar je plivač i vrstan penjač. Dobro se prilagođava na život u kući, ali nadasve voli slobodu i mogućnost da se penje.

FIF-e STANDARD:

GLAVA: oblik modificirani klin, nešto manja o odnosu na tijelo. Profil: vrh lubanje gotovo plosnata, nos srednje dugi, ravan, kratak i blago zakrivljen prijelaz između nosnog hrpta i čela, široki, razmjerno odsječen na kraju jagodične kosti visoke i naglašene, jastučići za brkove dobro naznačeni, brada snažna i široka, u liniji sa vrhom nosa.

UŠI: srednje veličine, široke na osnovi, vrhovi blago zaobljeni, poželjni čuperci dlake na vršcima. Smještene srednje visoko. Razmak između ušiju je širina jednog uha.

OČI: velike široko razmaknute prema nosu blago ukošene, bademaste. Blistajuće i izražajne. Boja :jantarna do svijetlo zelena. Obrubljene sa istom bojom kao i na tamnim dijelovima uzorka.

TIJELO: srednje veličine, vitko, mišićavo, kosti snažne građe, dobro razvijenog i istaknutog prsnog koša.

NOGE: duge, vitke, mišićave. Stražnje noge duže od prednjih,stražnje noge su pod kutom, to je značajno za tu pasminu. Šape ovalne.

REP: srednje dužine sužava se prema vrhu.

KRZNO: vrlo kratko, pripijeno uz tijelo, sjajno, vrlo malo podkrzna ili ga gotovo nema. Boja: sva osjenčanja kao kod crnog “tabby”. Uzorak: mramorasto tigrasti. Nosno ogledalo ciglasto-crvene boje obrubljeno bojom uzorka. Jastučići na nogama crni ili seal. GREŠKE: orijentalni tip glave, izraženi stop, “pinch”, kratki debeli vrat, zbijeno tijelo, manjak elegancije.

BODOVI:
GLAVA 15

OČI 10

TIJELO 25

KRZNO boja 30

kvaliteta,sastav,dužina 15

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija: “Sokoke dalili

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read