NaslovnicaZanimljivostiBumbari se liječe s nikotinom?

Bumbari se liječe s nikotinom?

Bumbari se liječe s nikotinom? Ova činjenica je živa istina, naime znanstvenici s Queen Mary University u Londonu i s Royal Holloway University u Londonu su u zajedničkom istraživanju došli do ovog fascinantnog otkrića!

Opće je poznato da mnoge životinje koriste organske i neorganske tvari iz prirode kako bi se same s njima liječile, tako su na primjer zabilježeni slučajevi u kojima su neke vrste papagaja redovito konzumirale glinu iz zemlje koja im je pomagala u apsorpciji stvorenih toksina u crijevima, još jako davno je zabilježeno kako smeđi medvjed koristi korijenje određenih biljaka koje žvakanjem u suradnji s vlastitom slinom pretvara u pastu koju pljuje i nakon toga utrljava u svoje krzno, a razlog tomu je što taj medvjedov uradak tjera insekte od njega koji mu po nesnosnim vrućinama znaju zadati ubode koji znaju veoma jako iritirani kožu, pa čak i dovesti do infekcija raznim parazitima.

Svi vlasnici pasa znaju da njihovi psi redovito “pasu” travu, naravno većina vlasnika misli da psi to čine kako bi smanjili trbušne tegobe i vjeruju u činjenicu da psima ta trava pomaže kod probave, ipak to je samo djelomično istina, psi “pasu” odnosno konzumiraju travu samo djelomično kao potpora probavi, ali svi vlasnici pasa su također primijetili da njihovi psi povraćaju ako je unos trave prevelik, ali glavni razlog uzimanja trave je ipak druge prirode, naime psi ako pomno promatrate konzumiraju samo vrhove travki, zašto baš vrhove, a ne cijele travke, razlog tomu je što su vrhovi travki bogati folnom kiselinom koja ima važnu ulogu u stvaranju uravnotežene krvne slike kod pasa.

Naravno da ovih par primjera uključuju samo kralježnjake, stoga je čuđenje s otkrićem da bumbari konzumiraju biljke bogatije s nikotinom kada su zaraženi s parazitima još veće. Naime, znanstvenici su otkrili da zaraženim bumbarima nikotin pomaže ali isto tako su primijetili da nikotin u većim količinama smeta zdravim, odnosno nezaraženim bumbarima, ali u malim količinama nije dozvoljavao zarazu s parazitima kod njih, prevencija prirode koja zadivljuje, zar ne?!

Što se da zaključiti iz ovog primjera? Konzumiranje nikotina u malim količinama bumbarima pomaže protiv zaraze parazitima, nešto kao prirodno cijepljenje, veće količine nikotina liječe zaražene bumbare, a pretjerivanje s nikotinom im izaziva slabost.

Eto, od prirode i iz prirode nam uvijek dolaze fascinantni primjeri u koje bi se mogli ugledati, u malim količinama i štetne tvari mogu biti korisne!

Izdvojena fotografija: “Bumblebee” – Alvesgaspar

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read