NaslovnicaPasmine MačakaSomalijska mačka (SOM) ili skraćeno somali

Somalijska mačka (SOM) ili skraćeno somali

Somalijska mačka (SOM) ili skraćeno somali je zapravo poludugodlaka abesinka mačka. Ime je dobila po Somaliji, ali to nema veze s porijeklom te mačke.
Uzgojena je u SAD-u početkom 20 stoljeća, a nastala je križanjem abesinke i perzijske mačke od koje je naslijedila gen za dugu dlaku. Uzgoj joj je bio prilično ograničen sve do 1978 godine, kada je priznata od CFA. Kasnijih godina točnije od 1982 priznata je i sa strane FIF-e .

Od tada počinje intenzivniji uzgoj somali mačke u čitavom svijetu. Uzgajivači još uvijek daju prednost abesinskoj mački zbog izražajnije boje krzna, premda je krzno somali mačke također aguti boje.
Somali je atraktivna i graciozna mačka, živahne naravi i treba joj dosta prostora. Unatoč svome poludugom krznu, teško podnosi hladnoću. Po prirodi je nepovjerljiva, i zato vlasnik treba uložiti puno truda da je dobro upozna.

somalijska mačka - mačić

Odnos se gradi postepeno jer nije previše mazna i dosta je samostalna. Krzno joj je gusto, mekano i svileno, a oko vrata ima ovratnik te čuperke na ušima i hlačice na stražnjim nogama. Na leđima je krzno nešto kraće.
Cijelo tijelo je jednolično aguti obojeno. Rep joj je dugodlak. Uzgaja se u svim bojama kao i abesinska mačka.

Standard je isti kao i u abesinke. Razlika je jedino u dužini dlake. Mačići se rađaju tamnog krzna, koje vremenom posvijetli. Potpuni razvoj boje i tikinga može trajati do dvije godine, kada krzno poprima konačnu boju.

FIF-e STANDARD:

ABESINSKA/SOMALI MAČKA – ABY/SOM

GLAVA: oblik – klinasta, srednje veličine, širokog čela, mekanih i skladnih obrisa, u profilu blago zakrivljena, nos srednje dugačak, u profilu blago uleknut, ne smije biti ravan niti imati stop, brada izražena i dobro razvijena, njuška blago zašiljena, poželjan je blagi urez za oblikovanje njuške, “pinch”je greška.

UŠI: relativno velike, široke u osnovi, vršci lagano zaobljeni, sa otiskom palca, na vršcima su poželjni čuperci dlake, dobro su razmaknute na lubanji.

OČI: velike, bademaste, razmaknute, blistave, izražajne, jasne, intenzivne boje. Boja :ambre, zelene ili žuta,¸obrubljene sa bojom tickinga

TIJELO: srednjeg stasa, srednje dugo, jako, gipko, spretno i mišićavo, skladnog vrata.

NOGE: žilave, elegantne i duge u ravnoteži sa tijelom, šape malene i okrugle.

REP: ABY/SOM prilično dugačak, širi na osnovi sužava se prema vrhu. SOM: mora biti dobro obrašten.

KRZNO sastav SOM: izuzetno nježno , vrlo gusto, i mekano u dodiru, srednje dugo izuzev na ramenima gdje je nešto kraće. Prednost imaju mačke sa raskošnim ovratnikom i hlačicama.

ABY kratko, nježno, zatvoreno i pripijeno uz tijelo boja ABY 2 ili 3 obojene pruge na jednoj dlaci, sa tamnim vrškom-”ticking”.

SOM razvitak tickinga je spor, konačna boja krzna razvije se u drugoj godini života. Napomena : bijela boja tolerira se samo na bradi i nozdrvama.

Priznate boje su:”ruddy”-crvenkasta, plava,”sorrel”-riđa i” begie- fawn”-žućkastosmeđa, te sve te boje u srebrenoj varijanti. Boja tijela je intenzivna sa odgovarajućim tamnim tickingom, dok je osnovna boja svjetlija i mora biti jednolična. Donja strana tijela, prsa, unutarnja strana nogu, obojene su osnovnom bojom i moraju biti u skladu sa gornjim dijelom tijela. Ne smiju imati nikakvih tragova tickinga, pruga, ogrlica ili oznaka na trbuhu. Tamno osjenčanje proteže se duž hrptenjače. Bijelo obojenje dozvoljeno je samo na nozdrvama i bradi, ne smije se protezati do prsiju. Vrškovi ušiju, tabani na zadnjim nogama, čuperci dlake između prstiju moraju biti u boji tickinga. Rep s gornje strane i vršak repa također su u boji tickinga. Osnovna boja kod srebrnih varijeteta ne smije imati žućkasti ili smećkasti ton ili mrlje.

GREŠKE: stop, previše oznaka na licu, malene i špicaste uši, okrugle oči, razrijeđena boja oči, manjak obruba oko očiju, zbijeno tijelo, prugasti rep, pješčana i hladna boja dlake, tigrasti uzorak na tijelu i nogama. Greške koje isključuju certifikat: sijamski tip, okrugla glava, pruge na sve četiri noge, rep u obliku biča, sivo, svijetlo ili pretamno podkrzno manjak ili izostanak tickinga, zatvorene ogrlica, oznake na prsima i trbuhu bijeli medaljon, bijelo obojenje koje se proteže do prsiju.

BODOVI:

GLAVA 15

OČI 10

TIJELO 20

KRZNO boja 25

ticking 15

sastav 10

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija: “Blue Somali kitten age 3 months” – en:User:Red Ed

Foto: “Somali cat” – Julia Shepeleva – Own work.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read