NaslovnicaDivlje ŽivotinjePET POINT Ubijanje tuljana u Kanadi – Canada’s Shame

PET POINT Ubijanje tuljana u Kanadi – Canada’s Shame

Michael McDade Seal Shepherd – Newfoundlander’s Killing Seals from Seal Shepherd – Michael McDade on Vimeo.

Svi smo čuli za masovne pokolje tuljana u Kanadi, naravno onaj masovniji dio se odnosi na mladunčad staru oko 14 tjedana, pa i mlađu. Tko ubija bebe tuljana i zašto, kanadski ribari to prvenstveno čine radi zarade, jer bijelo krzno bebe tuljana ima veoma visoku vrijednost, da li je takav pokolj vrijedan zarađenih novaca? Svatko normalan kada čuje za statističke podatke o broju ubijenih tuljana će jasno i glasno zaključiti da je to krvavi novac i da nikakva zarada ne može opravdati toliku “količinu” ubijene mladunčadi.

Brojka ubijene mladunčadi godišnje iznosi nekoliko stotina tisuća, kanadska Vlada propisuje izlovnu kvotu, ali iako se ta kvota svake godine premašuje, odnosno krši se ionako nakaradan zakon, prekršioci ne dobivaju nikakve sankcije, a na opetovane upite Vladi Kanade, zašto ne zaustave to ogromno prekoračenje izlovnih kvota, kanadska Vlada onako naivno, kao da odgovara budalama kaže da se to dozvoljava jer bi u suprotnom mnoštvo obitelji ostalo bez izvora prihoda, licemjerje kakvog nema.

Kanada, bogata zemlja demokratskog zapada se usuđuje prodavati maglu svima nama, od 60-tih godina prošlog stoljeća, kada se je populacija tuljana smanjila za nekoliko milijuna i kada su uvidjeli da će se nastavkom te okrutne “tradicije” doći u situaciju kada će tuljani postati samo atrakcije u zoološkim vrtovima, oni nisu preko 50 godina našli alternativu za ribare koji ubijaju bebe tuljana s udarcima toljagama po glavi, da slučajno ne bi oštetili bijelo sjajno krzno beba tuljana, sumrak svega je da veliki dio tih beba tuljana biva oguljene kože na živo, jer udarac toljagama nije bio dovoljan da ih usmrti, već dovoljan da ih onesposobi od daljnjeg bijega, pa se nakon krvavog pira kanadskih ribara (nije mi jasno zašto se nazivaju ribarima) može pronaći cijelo mnoštvo bačenih malih tijelesa kako umiru u najvećoj agoniji.

Da, to je nešto što dozvoljava demokratska vlast Kanade, zanimljivo što se sve ne čini da bi se zadovoljile potrebe birača na svakim sljedećim izborima, to što će neke vrste tuljana nestati u potpunosti je manje bitno.

Tuljani koji su doslovno najviše na udaru toljaga su iz roda Pagophilus groenlandicus, nadajmo se da će takav pokolj prestati i da će svi oni koji se bore protiv takve agresije dobiti satisfakciju u povećanju broja tuljana, jer alternativa nam donosi još nekoliko izumrlih vrsta tuljana!

Treba napomenuti da Kanada nije jedina zemlja koja dozvoljava ubijanje tuljana, zasigurno je zemlja u kojoj se svake godine ubije najveći broj tuljana, a zemlje koje u znatno manjem broju pridonose konačnom istrebljenju nekih vrsta tuljana su Namibija, Danska (Grenland), Island, Norveška i Rusija.

Pošto je ovaj problem postao ne samo problem Kanade, već globalni problem i stajalište u borbi protiv ovog okrutnog ophođenja prema našim morskim prijateljima tuljanima,
posjetite stranicu Canada’s Shame i pročitajte što kažu neke od poznatih osoba među kojima su i predstavnici, odnosno predsjednici dviju najmoćnijih zemalja na svijetu, SAD-a, Barack Obama i Rusije, Vladimir Putin te mnoge druge poznate osobe iz javnog i političkog života  za ovaj veliki problem koji s pravom nosi naziv kanadska sramota, jer ovakav pokolj se se nije smio dogoditi niti jednom, a kamoli kontinuirano iz godine u godinu i to desetljećima!

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read