Naslovnica Mačke Turska Van (TUV) Turkish Van

Turska Van (TUV) Turkish Van

Kada je Noina Arka pristala na planinu Ararat, prije oko 5000 godina, Noa je bio zauzet obuzdavanjem životinja koje su silno željele izaći na kopno. U općoj pomutnji i gužvi, dvije bijele i crvene mačke su skočile u vodu i doplivale do kopna. Kada se voda djelomično povukla, mačke su se naselile uz okolicu jezera Van, koje se nalazi 120 kilometara južnije od planine Ararat, gdje turske van mačke žive i danas.

Ovo je jedna od anegdota o nastanku ove prekrasne mačke, prirodne pasmine mačaka koja obitava uz jezero Van u Turskoj i pograničnom području Sirije, Irana i Iraka.

Turska van (TUV) turkish van mačka se još naziva i plivajućom mačkom, mačka koja je fascinirana vodom i plivanjem u njoj. Jedno od logičnih objašnjenja zašto turska van mačka voli vodu je činjenica da živi u području s ekstremno visokim temperaturama, gdje se termometar penje do 38 ° C, pa su ove divne mačke naučile koristiti svježinu jezera oko kojeg su prvobitno obitvale.

Zbog te činjenice se pretpostavlja da je krzno turske van mačke “otporno” na vodu, odnosno da se dlaka ponaša slično psećoj te da je mački potrebno samo se malo jače stresti i već je skoro suha.

Kakva god bila priča o naseljavanju i nastanku ovih mačaka na području jezera Van, ukrasi naroda koji su na tom području živjeli prije 5000 godina prikazuju mačke koje su veoma nalik današnjoj turskoj van mački, a ako je to istina, onda je ovo zasigurno jedna od najstarijih postojećih pasmina mačaka.

FIF-e STANDARD:

GLAVA:

oblik kratak tupi trokut,nos srednje dug i ravan,brada snažna.

UŠI:

velike dobro obraštene, široke na osnovi, lagano zaobljenih vrhova. Uši izvana moraju biti bijele boje, a sa unutarnje strane ružičaste. Smještene su vrlo blizu, visoko i uspravno na lubanji.

OČI:

velike, ovalne lagano ukošene. Boja može biti plava, boja ambre, te raznobojne jedno plavo drugo boje ambre. Očni kapci su obrubljeni ružičastom bojom.

TIJELO:

dugo, vrlo snažno, mišićavo, srednje teško, snažnog vrata.

NOGE:

srednje dužine, šape okrugle i nježne sa čupercima dlake među prstima.

REP:

srednje dugačak, obrašten, na trtici ima mrlju u boji koja pokriva cijeli rep, može biti blijedo prugasta.

KRZNO:

poludugo, nježno i svileno, bez podkrzna. Boja krzna je vapneno bijela bez tragova žućkaste boje. Na licu ima dvije mrlje u boji razdvojene bijelom lisom-prugom.
Nosno ogledalo i jastučići na šapama su ružičaste boje.
Neke mačke imaju više sitnih nepravilnih obojenih mrlja po tijelu,ali to se tolerira ako je mačka dobra u tipu. Često su mrlje više prugaste nego jednobojne. Priznate boje su: crna, plava, crvena i krem, kornjačevina i iste sa tigrastim uzorkom.

BODOVI:

GLAVA 25

UŠI 10

TJELO 25

OČI 10

KRZNO 25

KONDICIJA 5

Izvor FIF-e standarda uz odobrenje: sfdh.hr

Foto: catsplace.org

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu...

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...