NaslovnicaPasmine MačakaEgipatski mau (MAU) Egyptian Mau

Egipatski mau (MAU) Egyptian Mau

Egipatski mau (MAU) Egyptian Mau je po pričanju direktan potomak svetih egipatskih mačaka. Njene slike nalazimo na zidnim crtežima još od 3000 god. prije Krista. To je jedna od najstarijih vrsta mačaka koja je obožavana kao božica Basted. To su potvrdila i istraživnja iskopina mačjih mumija.

Mačke je u Italiju 1953. donijela ruska princeza Natalija Troubetskoy, koja je u to vrijeme bila tamo u azilu. Ona je 1956. emigrirala u SAD te tamo provela povratno parenje između majke i djeteta i tako započela sa uzgojem egipatskog mau. Uzgojni program baziran je na učvršćenju tjelesnih osobina, sličnih onima nađenima kod mumija, te na dobivanju izuzetno lijepog točkastog uzorka.
Pasmina je službeno priznata sa strane CFA i T.I C.E 1958., kada je i izrađen standard, a od FIFe je priznata 1992. godine.

Egipatski mao je vrlo živahna, aktivna, privržena i zaigrana mačka. Osim što je zaigrana treba joj puno pažnje i maženja. Ne voli biti sama.
Najvažnija joj je karakteristika njeno vitko tijelo, uska klinasta glava lagano zaobljenih kontura, i elegantne dugačke noge, te prekrasni dobro ograničeni točkasti uzorak. Točke su velike ili manje jednolično raspoređene po tijelu. Na glavi joj nalazimo tipičan crtež skarabeja. Krzno joj je kratko, svileno, sjajno i prilegnuto uz tijelo.

Za održanje tipičnog uzorka bitna je stalna selekcija od strane uzgajivača.
Oči su joj bademastog oblika, karakteristične boje zelena kao kod ogrozda. Uši srednje velike, uspravno smještene na glavi. Mau se zbog svog vitkog tijela kreće lagano, gipko i brzo. Zbog kratke dlake vrlo se lako održava i njeguje.

FIF-e STANDARD:

Mačka je vrlo živahna, raskošnih boja, mišičava, srednje veličine.

GLAVA:

oblik blago zaobljeni srednje dugačak klin, bez ravnih obrisa, profil nježnih obrisa sa blagim uzdignučem između hrbta nosa i čela, obrazi nisu puni, nos gledano od naprijed – nos je u čitavoj dužini jednako široki, njuška ni kratka ni špičasta.

UŠI:

srednje veličine do velike, široke na osnovi, umjereno špičaste pažljivog izraza. Unutarnja strana uški nježno ružičaste boje i gotovo prozirna. Dlaka na ušima je kratka i priljubljena. Uši mogu imati i čuperke. Smještene su uspravno, široko razmaknute što produžuje ravninu glave.

OČI:

velike, bademaste, blago ukošene u smjeru ušiju, budne. Boja očiju je zelene kao kod ogrozda, samo kod mačka do 1 1/2 god. starosti dozvoljava se boja u tonu jantara.

TIJELO:

srednje dužine, skladno, mišičavo. Od slabina prema koljenima proteže se jedan labavi kožni nabor. Poželjna je opća uravnotežanost. Vrat je mišičav i ima oblik luka.

NOGE:

u ravnoteži sa tijelom. Stražnje su noge nešto duže, tako da se linjia leđa lagano uzdiže prema repu što ostavlja utisak da mačka stoji na vršcima prstiju. Šape uske, nježne, blago ovalne.

REP:

srednje dužine, širok na osnovi sužava se postepeno prema vrhu.

KRZNO:

kratko, ali dvoljno dugo da se vide 2-3 pruge tickinga, blistavo. Kod zadimljenih boja: dlaka je svilena i nježna. Kod brončane i srebrene boje: gusta i elastična. Uzorak je točkasto tigrasti. Točke moraju biti nasumce razbacane po tijelu, različite su veličine i oblika (velike ili male, okrugle ili ovalne, nepravilne). Moraju biti međusobno jasno odvojene sa osnovnom bojom. Točkasti uzorak ne mora biti jednak sa obje strane tijela.
Preko prsiju nalaze se isprekidane ogrlice. Crtež na ramenima je prijelaz između pruga i točaka. Noge su prugaste. Na bedru i gornjem dijelu stražnjih nogu uzorak je kombinacija između pruga i točaka. Rep je prugasti a vrh repa jednobojan.
Boja: A- MAU n 24 boja bronca, MAU ns 24 srebrena
B- MAU ns zadimjena

Mačka mora biti izuzetno psihički stabilna i uravnotežena karaktera.

Napomena: Mužjaci veći od ženki. Kod mužjaka dozvoljeni puni obrazi, te mišičav vrat i ramena. Opća uravnoteženost je bitnija od veličine. Boja očiju u tonu jantara dopuštena je kod mladih mačaka u starosti do 1 1/2 god. Puna boja krzna dovršena je tek kad mačka ima 8-10 mjeseci.

GREŠKE:

kratka ili okrugla glava, orijentalni tip glave, puni obrazi izuzev kod odarslog mužjaka, špičasta ili kratka njuška, oči malene, okrugle ili orijentalnog tipa, jantarna boja očoju kod mačke starije od 18 mjeseci, masivno tijelo, orijentalni tip tijela.

BODOVI:

GLAVA 20

OČI boja 10

UZORAK 25

TIJELO 20

KRZNO 20

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija: www.h3dwallpapers.com

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read