NaslovnicaDivlje ŽivotinjeLakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u kraljevstvo...

Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u kraljevstvo nebesko

deva
Jednogrbe deve

Životinja neobičnog izgleda, čak se i biblija dotakla nje,” Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u kraljevstvo nebesko.” Istina je da je ona u prispodobu o ulasku bogatih u kraljevstvo nebesko zaslužila svojom veličinom i neobičnim tijelom. Deve su nama ljudima koji ne živimo u krajevima u kojima deve obitavaju veoma egzotične životinje, prvenstveno zbog grba na leđima.

Deve, latinski Camelidae su porodica sisavaca iz reda parnoprstaša (Artiodactyla), i jedina su danas još živuća porodica podreda Tylopoda. Porodicu se može podijeliti u dvije osnovne skupine, deve starog svijeta (Afrika i Azija), latinski Camelus s dvije vrste, jednogrbom i dvogrbom devom , i s devama novog svijeta (Južna Amerika) s dvije vrste koje žive u divljini, gvanako i vikunja.

Dvogrba deva

Deve su generalno velike životinje obilježene dugim, tankim vratom, malom glavom i relativno dugačkim, vitkim nogama. U odnosu na veličinu, postoje značajne razlike između deva starog svijeta i deva novog svijeta. Dok su vrste iz novog svijeta teške između 35 i 150 kg, deve starog svijeta teže od 300 pa do 700 kg.

Kako deve žive pretežno u sušnim područjima, kod njih se razvio niz prilagodbi za bolje korištenje vode. Urin im je vrlo koncentriran, a i izmet je gušći nego kod drugih sisavaca. Njihova posebnost je i ovalni oblik eritrocita.

Takav oblik omogućuje devama uzimanje velikih količina vode bez opasnosti od razvodnjavanja organizma, a devama novog svijeta omogućuje život u razrijeđenom zraku na velikim visinama i iznad 5000 metara nadmorske visine jer njihovi eritrociti imaju veći afinitet prema kisiku. Tjelesna temperatura deva može varirati više nego kod većine drugih sisavaca. Razlika može biti oko 6 – 8°C što bitno smanjuje znojenje.

Alapaka
Alapaka

Pored toga, podnose vanjsku temperaturu od -29° do +38°C. Značajno obilježje deva starog svijeta su njihove grbe. Suprotno raširenom vjerovanju, one nisu namijenjene spremanju vode, nego služe za zalihu masti, i mogu prihvatiti do 40 litara. Za vrijeme dužih kretanja pustinjom, kada gotovo uopće ne nalaze hranu, neophodna energija im dolazi iz njihovih grba.

Tada njihove grbe gube oblik i počinju ličiti na mlitave vreće. Uz to, dok druge životinje raspodjeljuju masne zalihe u čitavom tijelu, masnoća skupljena u grbama deva dobro ih štiti i od snažnog podnevnog sunca.

alapaka
Alapake

Deve nose mlade od 360 pa do 440 dana ženka koti u pravilu jedno mladunče. Mladunci su potrkušci i već nakon najkraćeg vremena samostalno hoda. Prestaje sisati u dobi od godinu dana, a spolno su zreli nakon dvije do tri godine. Deve novog svijeta doživljavaju do 28 godina, dok one iz starog svijeta žive 40 do 50 godina.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read