NaslovnicaGlodavciŠtakori naši svagdašnji

Štakori naši svagdašnji

Štakori su rod mišolikih glodavaca, žive na svim kontinentima osim Antarktike. Štakore kod nas nazivaju još i pantagana u Dalmaciji i pantigana u Primorju i Istri. Postoji 66 vrsta štakora, a svi potiču s teritorija Azije. Dvije najpoznatije vrste su smeđi i crni štakor.

Štakori su slični miševima ali su znatno veći, a dožive oko 5 godina, kao kućni ljubimci dožive i oko 10 godina. Po prehrani su svejedi. Vrsta životinja koja nikada ne povraća. Kao kućni ljubimci drže se još od 19. stoljeća.

Štakori često žive na staništima blizu ljudskih naselja, ili u naseljima i domovima ljudi, usred obilja hrane. Katkad čine znatne štete. Podatak da je izazivač crne kuge, koja živi u buhama parazitima crnog štakora, i da štakori shodno tome mogu biti prenositelji, čini štakore velikim higijenskim problemom stanovnicima gradova, gdje najčešće žive u kanalizacijama.

Štakori su poznati kao privrženi kućni ljubimci, obično se drže smeđi štakori, a njihovom selekcijom su dobivene razne boje krzna, tako da se sada puno češće kao kućni ljubimci drže štakori kod kojih prevladava bijela boja. Inteligentni su te se vole igrati s igračkama, a ponašanje im nije isto kao i kod štakora u divljini. Ženke štakora su manje od mužjaka i puno aktivnije.

Kakvi su štakori kao kućni ljubimci, možete pogledati u videu u nastavku.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read