NaslovnicaKućni LjubimciHachiko ili vjernost koju mogu pokazati samo psi

Hachiko ili vjernost koju mogu pokazati samo psi

Svi već znamo kako su psi najvjernije i najodanije životinje, isto tako je za pretpostaviti kako ih je od njihovih početaka u davnoj povijesti život naučio toj odanosti, bila to odanost prema vlastitom čoporu ili odanost prema bilo kojoj jedinki iz tog čopora.
Odanost i briga za bližnje koju psi posjeduju omogućila im je opstanak kroz tisućljeća njihove povijesti.

Činjenica je kako velika većina pasa ako su odgojeni bilo u svojoj psećoj ili ljudskoj obitelji u stabilnom okruženju pokazuju već u ranom periodu života odanost i ljubav prema svim članovima svoje obitelji. Neki psi ipak iznimno iznenade količinom empatije koju možemo vidjeti i osjetiti. Svi već znamo priču o vjernom psu kakav je bio Hachiko ali nije na odmet još jednom je u kratkom tekstu ponoviti. Jer takav pas pasmine Akita inu po imenu Hachiko to zaslužuje baš svaki put.

Davne 1923. godine u Tokiju živio je pas Hachiko koji je najvjerojatnije bio ulični pas. Hidesaburo Ueno profesor na tokijskom sveučilištu ga pronalazi na ulici putem prema željezničkoj stanici te se sprijateljuju s njim i daje mu ime Hachiko.

Svakog jutra Hachiko i profesor Hidesaburo Ueno idu zajedno do željezničke postaje odakle profesor Ueno s vlakom putuje na posao i navečer se vraća, a Hachiko ga čeka i tako svaki profesorov radni dan.

Trajalo je to sve do svibnja 1925. godine kada je profesor Ueno dobio moždani udar i umro.

Hachiko pas
Fotografija: Javno vlasništvo, Poveznica

Iako se njegov čovjek više nikada nije vratio natrag s posla, vjerni pas Hachiko ipak ga je uporno čekao punih 10 godina. Njegovo čekanje prijatelja koji nikada više neće doći oduševljavalo je i zadivljivalo ljude, priča se proširila širom Japana, a kasnije i svijetom nakon što su lokalne novine objavile priču o Hachiku.

Zbog svoje vjernosti još za života Hachiko je dobio spomenik, čijem otvaranju je i sam prisustvovao. Dana 8. ožujka 1935 , nakon deset godina dolazaka na Shibuya stanicu Hachiko je uginuo.

Od tada Hachiko postaje japanski nacionalni simbol. Njegovi preparirani ostaci čuvaju se u Nacionalnom muzeju znanosti u Japanu.

Ulaz u željezničku postaju nazvan je njegovim imenom, a o njegovoj odanosti su napisane brojne knjige, snimljene serije i dva filma.

Kako je to barem približno s izmijenjenim ljudskim likovima u svrhu komercijalizacije izgledalo možete pogledati u filmu Hachiko.

Izdvojena fotografija: 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.
Prethodni članak
Sljedeći članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read