NaslovnicaDivlje ŽivotinjeIli pika, najslađa životinja na svijetu opet je viđena

Ili pika, najslađa životinja na svijetu opet je viđena

Ili pika, najslađa životinja na svijetu opet je viđena nakon punih dvadesetak godina, zašto je zaslužila naziv najslađom životinjskom vrstom na svijetu, istina, gledano očima čovjeka ovo je zasigurno preslatka životinja ali možda su ipak ljudi koji rade na njenom spašavanju odlučili iskoristiti marketinške metode i promovirati njenu ugroženost nazivajući je najslađom životinjom na svijetu što je nepravedno prema drugim životinjama ali potpuno legitimna metoda u promoviranju ove ugrožene životinjske vrste, Ili pika još nosi naziv magični zec ili čarobni zec, Ili pika je toliko blizu istrebljenja da je ova snimka Ili pika u prirodi, nešto što budi nadu u njen mogući opstanak na Zemlji.

Pretpostavke znanstvenika govore o broju od eventualnih 1000 jedinki koje su još uvijek žive u svojem prirodnom staništu, ali i to su optimistične izjave jer točan broj nije utvrđen.

Ili pika (Ochotona iliensis) je vrsta sisavaca iz porodice Ochotonidae, endemične vrste sa sjeverozapada Kine točnije s planinskog lanca Tian Shan u regiji Xinjiang. Ukupna duljina Ili pika je oko 20 centimetara. O njenom ponašanju i općenito o načinu života u prirodi se ne zna gotovo ništa, živi na ovom planetu milijunima godina i sada kada treba s istog nestati, vjerojatno ljudskom zaslugom, počelo je zanimanje za vrstu koju smo gotovo uništili, a da ju prethodno nismo niti najmanje upoznali.

Ili pika je pripadnik dvojezupaca, za one koji to ne znaju, u dvozejupce pripadaju  npr. zečevi, red viših sisavaca.

Ili pika, magični zecOno što najviše začuđuje je da su Ili pike dnevne životinje, pa baš iz tog razloga jako uznemiruje da je ovo prva fotografija Ili pika još od početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Ili pika živi na velikim nadmorskim visinama te preferiraju hladniju klimu, pa se kao jedan od glavnih uzroka njihovog izumiranja navodi globalno zatopljenje, koje je podiglo temperaturu njihovog prirodnog obitavališta i donijelo sa sobom sve negativne posljedice koje idu uz globalno zatopljenje, poput zagađenja zraka i narušavanja ekologije prirodnog staništa ove drage životinje, Ili pika je tomu do sada odolijevala penjući se sve više i više prema planinskim vrhovima, ali na žalost i ti vrhovi imaju svoj kraj…

Zanimljivo je da Kina, koja je drastično podigla svijest o ugroženosti Panda, toliko zakazala na ovoj slatkoj i životno ugroženoj vrsti, da ju nisu stavili niti na popis ugroženih vrsta, a samim time niti pod posebnom skrbi države.

Mislim da bi svi trebali progovoriti o ugroženosti ove vrste i maksimalno im pomoći u preživljavanju, jer ako izgubimo Ili piku izgubiti ćemo i sebe…

 

 

 

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read