NaslovnicaKućni LjubimciNewfoundland pas, nježni i snažni div

Newfoundland pas, nježni i snažni div

Newfoundland pas, nježni i snažni div, točno stoji iza ovog opisa, iako su newfoundlander psi uzgojeni prvenstveno kao radni psi točnije na otoku Newfoundland su prvobitno služili kao psi koji su pomagali pri izvlačenju ribarskih mreža, povlačenju brodske užadi i svih ostalih poslova koji su bili prilagođeni njihovoj snažnoj molosoidnoj konstrukciji. Naravno newfoundland psi odnosno pasmina je s vremenom zbog svojih odlika postala i idealan kućni ljubimac.

Boja newfoundlander psa je crna ili smeđa, mada u SAD-u i Landseer pasminu koja je nastala selekcijom newfoundlandera smatraju i vode kao jednu pasminu iako je on crno bijele boje na točno određenim mjestima. Europski i kanadski kinološki savezi ih priznaju kao dvije odvojene pasmine, iako pasmine dijele skoro sve karakteristike osim boje krzna.

Newfoundlandski pas je poznat po svojoj velikoj građi tako da je svrstan u skupinu molosa, odnosno najvećih pasmina pasa na svijetu, pretpostavlja se da je newfoundlandski pas nastao križanjem indijanskih pasa i mastifa koje su sa sobom doveli europski doseljenici, ne isključuje se mogućnost da je u nastanku pasmine sudjelovao i pas labrador, pošto se otok Newfoundland nalazi nasuprot poluotoku Labradoru.

Mužjaci newfoundland psa teže između 60 i 70 kilograma, dok ženke teže između 45 i 55 kilograma, a visina newfoundlander psa je između 55 i 71 centimetara. Zabilježeni su primjerci koji su težili preko 90 kilograma, a najveći zabilježeni newfoundlandski pas je težio 120 kilograma i od vrha njuške pa do korijena repa je bio dugačak 182 centimetra.

Newfoundlandski psi su poznati po svojoj staloženosti i smirenosti, veoma poslušnoj naravi, velikoj odanosti i privrženosti vlasniku, te kao veliki ljubitelji djece, iako dok je pas mlađi, zna se dogoditi zbog njihove razigranosti i velike mase nezgodne situacije, poput rušenja djece, pa čak i odraslih osoba, ali sve to se događa u igri, tako da nisu zabilježeni neki veći incidenti u toj igri.

newfoundlander pas

Kao bivši vlasnik, moram upotrijebiti tu zakonsku formu, mada svog newfoundlander psa Pandu nisam smatrao vlasništvom, već najboljim i najiskrenijim prijateljom kojega sam ikada imao, moram potvrditi činjenicu, da pasmina nije svjesna svoje snage i veličine, naročito kada je u društvu s čovjekom, u igrama i druženjima s newfoundlandski psom morate ponekada očekivati i malo “grube nježnosti”, naravno sve je to u sastavu njihove predivne osobnosti.

Još jedna činjenica koja ovu pasminu pasa čini iznimnom je svakako njihova ljubav prema vodi i plivanju, te nevjerojatnoj sposobnosti spašavanja svega što se u toj istoj vodi nalazi, svemu tome pridonosi velika snaga ovog psa koji sa snažnim “zaveslajima” nogama pliva iznimno brzo i ujednačeno.

Postoje mnogi zabilježeni primjeri spašavanja ljudi koje su izveli newfoundlandski psi, evo jedan stari i jedan novi slučaj spašavanja, neimenovani newfoundlander je osobno zaslužan za spas Napoleona Bonapartea 1815. godine, tijekom njegovog slavnog bijega iz zatočeništva na otoku Elba, naime veoma valovito more srušilo je Napoleona u more. Nepoznati newfoundlandski pas heroj je primijetio čovjeka u moru, naravno, postupio je onako kako mu nalaže nagon, skočio je i izvukao iscrpljenog bjegunca, tužno u ovom djelu priče je to što znamo ime velikog vojskovođe i diktatora, ali ne znamo ime psa koji ga je spasio.

Drugi primjer koji se dogodio 1995. godine, govori o mladom newfoundlandskom psu imenom Boo starom svega 10 mjeseci, koji je bio u šetnji sa svojim vlasnikom uz rijeku Yuba u Sjevernoj Kaliforniji, dok su oni tako šetali u rijeku je pao čovjek koji je ispirao pijesak u potrazi za zlatom, Boo se nije pokolebao, neustrašivo je skočio u rijeku s brzacima i uspio je uhvatiti nesretnog utopljenika za ruku, te ga odvući do sigurnosti obale, ne znamo da li je tragač za zlatom pronašao zlato, ali u ovom slučaju je “zlato” pronašlo njega. Potrebno je napomenuti da newfoundlander Boo nije imao nikakvu prethodnu obuku za spašavanje.

newfoundlander štene
Foto: “Dog3” by Geremea at English Wikipedia – Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Za osobe koje se odluče nabaviti ovog iznimnog psa, potrebno je istaknuti zdravstvene probleme koji se vežu uz ovu pasminu, displazija kukova, displazija laktova te cistinurija, nasljedna bolest koja uzrokuje mokraćne kamence, te ona koja se smatra najopasnijom, a to je srčana mana, koja se manifestira s nepravilnim radom srčanih zalisaka, što može dovesti do prerane smrti, tako da je savjet, uvijek nabaviti psa od provjerenih uzgajivača. Prosječan životni vijek ove pasmine je između 8 i 10 godina, mada ću se opet poslužiti primjerom svoje najbolje prijateljice Pande, koja je doživjela punih 13 godina, a znam i za slučajeve kada su newfoundlandski psi doživjeli i 15 godina.

Za održavanje kondicije i dobrog zdravlja ovog divnog psa, potrebne su redovite duge šetnje. Zbog svog debelog i dugog krzna pasmina je osjetljiva na tople vremenske prilike, te se preporučuje redovito kupanje, odnosno plivanje ako za to imate priliku. Newfoundlandski pas je sklon ljenčarenju, potrebne su mu umjerene fizičke aktivnosti koje ne zahtijevaju puno trčanja, već dugačke šetnje.

Krzno newfoundlandera zahtjeva učestalo održavanje četkanjem s čvrstom četkom. Linja se dva puta godišnje, pa mu je u to vrijeme potrebno pružiti dodatnu njegu u vidu odstranjivanja viška “mrtve” dlake.

Iz osobnog iskustva mogu samo kazati, da niti jednog trena nećete požaliti ako kao kućnog ljubimca nabavite ovu iznimnu pasminu pasa!

U nastavku možete pogledati video uradak vježbi spašavanja.

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read