Naslovnica Pasmine Pasa Atlaski planinski pas (Chien de Montagne de l'Atlas – Aidi) Atlas Mountain...

Atlaski planinski pas (Chien de Montagne de l’Atlas – Aidi) Atlas Mountain Dog – Aidi

Atlaski planinski pas (Chien de Montagne de l’Atlas – Aidi) – Atlas Mountain Dog – Aidi je pasmina koja dolazi iz Maroka, a porijeklo pasmine je iz Saharske pustinje.

Pasmina u pravilu nikada nije korištena kao ovčarska, tj. za čuvanje stada, mada je 1963 godine standard pasmine objavljen pod imenom atlaski ovčar, a to je ispravljeno 1969 godine pod imenom kakvim ga se i danas vodi.

Atlaski planinski psi su veoma hrabri psi koji žive i rade u gorju Atlas u Maroku, a može ih se naći i u drugim dijelovima Saharskog područja, poput Libije i Alžira.

Vrhunski čuvar koji bezrezervno brani i čuva povjerenu mu imovinu, stoku i ljude. Ne preza od sukoba s grabežljivcima koji su fizički jači od njega, iako to može “platiti” glavom.

Ova pasmina pasa se još nazivala i berberskim psom jer su ga koristili i uzgajali sjevernoafrički narodi iz plemena Berbera.

Pošto su narodi Sjeverozapadne Afrike poznati kao nomadski, tako je i atlaski planinski pas živio nomadski s njima i prelazio velika prostranstva atlaskog gorja i saharske pustinje.

To je pas snažne građe, vrlo otporan i pokretan, visine od 52 cm do 63 cm, srednje duge dlake, a boje dlake variraju od crne, smeđe, tigraste, boje pijeska, žutocrvene, bijele, boje vrhnja, riđe, crnobijele, bijelo-riđe i trobojnih varijanti.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu...

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...