NaslovnicaPasmine PasaAtlaski planinski pas (Chien de Montagne de l'Atlas – Aidi) Atlas Mountain...

Atlaski planinski pas (Chien de Montagne de l’Atlas – Aidi) Atlas Mountain Dog – Aidi

Atlaski planinski pas (Chien de Montagne de l’Atlas – Aidi) – Atlas Mountain Dog – Aidi je pasmina koja dolazi iz Maroka, a porijeklo pasmine je iz Saharske pustinje.

Pasmina u pravilu nikada nije korištena kao ovčarska, tj. za čuvanje stada, mada je 1963 godine standard pasmine objavljen pod imenom atlaski ovčar, a to je ispravljeno 1969 godine pod imenom kakvim ga se i danas vodi.

Atlaski planinski psi su veoma hrabri psi koji žive i rade u gorju Atlas u Maroku, a može ih se naći i u drugim dijelovima Saharskog područja, poput Libije i Alžira.

Vrhunski čuvar koji bezrezervno brani i čuva povjerenu mu imovinu, stoku i ljude. Ne preza od sukoba s grabežljivcima koji su fizički jači od njega, iako to može “platiti” glavom.

Ova pasmina pasa se još nazivala i berberskim psom jer su ga koristili i uzgajali sjevernoafrički narodi iz plemena Berbera.

Pošto su narodi Sjeverozapadne Afrike poznati kao nomadski, tako je i atlaski planinski pas živio nomadski s njima i prelazio velika prostranstva atlaskog gorja i saharske pustinje.

To je pas snažne građe, vrlo otporan i pokretan, visine od 52 cm do 63 cm, srednje duge dlake, a boje dlake variraju od crne, smeđe, tigraste, boje pijeska, žutocrvene, bijele, boje vrhnja, riđe, crnobijele, bijelo-riđe i trobojnih varijanti.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read