Naslovnica Pasmine Pasa Alentejski pastirski pas (Rafeiro do Alentejo)

Alentejski pastirski pas (Rafeiro do Alentejo)

Alentejski pastirski pas – Rafeiro do Alentejo je veliki i snažan pas, na prvi pogled odaje dojam otpornosti i psa čiji je život namijenjen teškim uvjetima u kojima je prvobitno pasmina nastala.

Zemlja iz koje potječe ova pasmina pasa je Portugal, a osim službenog imena nazivaju ga još i Portugalski mastif ili Alantejski mastif.

Povijest nastanka govori da je pasmina (porijeklo pokazuje da je začetak pasmine na Tibetu) čije su prednost uvidjeli rimski legionari dolazeći iz male Azije, prema Europi doveli ovu izuzetnu pasminu sa sobom.

Pasmina je tako došla i do atlantske obale te se na Pirinejskom poluotoku među plemenima koja ondje žive udomaćila i dobila izgled približan današnjem, naravno da je od regije do regije taj izgled varirao, ali izgled koji se razvio u Alantejima je u konačnici prihvaćen kao osnova standarda pasmine.

Standardni izgled je utvrđen 1953. godine, ali je zbog nebrige pasmina izgubila na brojnosti i kvaliteti, stanje se ipak popravilo krajem prošlog stoljeća, te zahvaljujući kao i uvijek skupini entuzijasta pasmina je dovedena na mjesto koje zaslužuje i ponosno predstavlja .

Prvobitna namjena mu je bila pastirska, tj. čuvanje stoke ali zbog svojih čuvarskih sposobnosti postao je i opće prihvaćen kao odličan čuvar farmerskih i drugih seoskih imanja.
Danas se nerijetko može vidjeti i kao kućni ljubimac, koji je beskrajno vezan uz svoju obitelj, te ju vjerno čuva i štiti od svega što mu je sumnjivo.

Naročito je privržen djeci te „trpi“ maltretiranje dječje igre.

Alentejski pastirski pas – Rafeiro do Alentejo visok je ženke 75 cm, a mužjaci 77 cm, težina ženki je oko 43 kg. a mužjaka oko 50 kg.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar (lat. Alcedo atthis), jedina je vrsta iz porodice riječnih vodomara i podreda vodomara koji živi i u Srednjoj...