NaslovnicaDivlje ŽivotinjeFacebook zabluda o hijerarhiji kod vukova

Facebook zabluda o hijerarhiji kod vukova

Ogroman čopor od 25 vukova koji jedan drugoga slijede kroz duboki snijeg kako bi prtenjem snijega jedan drugome olakšali hod, oduševio je mnoge na Facebooku s romantičnom pričom o hijerarhijskom ustroju po kojoj je vođa čopora na začelju kolone, na čelu su stariji vukovi koji diktiraju tempo, a iza njih tri snažna mužjaka koji pomažu alfa mužjaku u kontroli okoline i čopora, a fotografija je navodno snimljena u Rumunjskoj.

Priča je posve drugačija, fotograf koji je snimio fotografiju Chadden Hunter za BBC potvrdio je kako je na čelu kolone čopora vukova alfa ženka, a ostatak čopora ju slijedi bez neke posebne hijerarhijske ljestvice.

Fotografija je snimljena u Kanadi sredinom zime u Nacionalnom parku Wood Buffalo, a temperature su se kretale oko -40 stupnjeva Celzijusa.

Ovaj čopor vukova je jedini koji se je specijalizirao na lov na bizone kojih u arktičkom krugu na sjeveru Kanade ima u znatnom broju, a zanimljiva je činjenica kako je svaki bizon svojom masom i do deset puta veći od vuka.

Zbog teritorija na kojemu obitavaju, i količine hrane koja im je dostupna vukovi na sjeveru Kanade izrastaju u najveće i najsnažnije vukove na svijetu.

Izdvojena fotografija: theguardian.com

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read