NaslovnicaPasmine PasaAfganistanski hrt (Afgan Hound) - Pasmine Pasa - Psi

Afganistanski hrt (Afgan Hound) – Pasmine Pasa – Psi

Ima svilenkastu dlaku boje pijeska, koja kod kretanja izgladi njegove obrise. Crno obrubljene oči, plivajuće i tekuće kretanje i visoko podignut i savijen rep sa zastavicom, tvore egzotičnu pojavu, koja se ne može vidjeti ni kod jednog drugog psa. Afganistanski hrt sijeva očima od zadovoljstva prema čovjeku uz kojeg trči i zadovoljstvo je to i za čovjeka i za vlasnika.

Čeoni dio glave je dug, s izrazitim zatiljkom, pokriven dugom dlakom, koja na vrhu tvori razdjeIjak. Duga svilenkasta dlaka nalazi se i na ušima. Prednje su šape izrazito velike, a zbog guste dlake izgledaju još i veće. Kod tog je psa posebno važno krzno, koje psu daje izgled plemenitosti. Dozvoljene su sve boje. Idealna visina – 68,5 do 73,5 cm.Težina – 25 do 30 kg.

Stepski lovac iz Afganistana se u Europi pojavio tek tridesetih godina ovog stoljeća i brzo je postao omiljen zbog laganog kretanja i kuštrave dlake koju nosi kao dragocjeni krzneni plašt. Imati afganistanca nije jednostavno, stoga on nikada neće postati modni pas. Njegova glavna značajka je neovisnost. U obitelji se nikada ne osjeća podređenim, već je jednakopravan s drugim članovima obitelji. Potrebno” je puno truda, ljubavi i dosljednosti da postane poslušan.

Vrlo je rizično imati tog psa i zato ga nikako ne preporučujem ljudima koji se ne razumiju u pse, jer ova pasmina pasa je veoma zahtjevna i traži određeno predznanje. Kada ugleda nešto, što mu se čini vrijednim goniti, ta mu lovina neće pobjeći. Svoju obitelj afganistanski hrt voli, njoj je privržen, stoga nije pas koji bi mijenjao vlasnika. Želimo li mu omogućiti dovoljno kretanja mora se redovito istrčavati, jer je to inače pas koji neće biti sretan. Po naravi je čuvar, potrebna mu je redovita njega i druženje. Doseže brzinu do 45 km/h.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read