NaslovnicaPasmine MačakaEuropska mačka (EUR) European cat

Europska mačka (EUR) European cat

Europska mačka (EUR) European cat, za nju se smatra da je direktan potomak divlje afričke mačke. Prve podatke o njezinu postojanju nailazimo na crtežima u egipatskim grobovima. Iz Egipta je kao domaća mačke prenesena u Grčku i Rimsko carstva te se odatle raširila po čitavoj Europi.

Danas se smatra da potječe iz selektivnog uzgoja od domaće mačke. Ekvivalent je britanskoj i američkoj kratkodlakoj mački. Prvi standard je objavljen 1925.FIFe je priznaje 1982 god.

Najzastupljenija je kao pasmina u Skandinavskim zemljama. Po svom ponašanju ima dvije karakteristike izuzetna prilagodljivost na okolinu i veliku raznolikost u između pojedinih jedinki, koja je unaprijeđena kroz slučajna parenja.

Mačka je izuzetno zdrava pasmina,snažne građe i jakog imunog sistema.vrlo je aktivna, temperamentna,prilagodljiva i dobar je lovac. Obzirom na kratku dlaku lako se održava. Nalazimo je u svim bojama, uzorcima i kombinacijama sa bijelom bojom.

FIF-e STANDARD:

Europska mačka slična je domaćoj mački i nastala je bez nekih posebnih uzgojnih pravila. Idealna europska mačka ne smije biti križana ni sa jednom pasminom. Uzgoj mora biti baziran na činjenici da se dobije snažno robusno i gipko tijelo, koje se anatomski ne razlikuje od tijela domaće mačke. Veličina: srednja do velika.

GLAVA:

oblik prilično velika, lice ostavlja dojam da je okruglo, međutim je nešto duže nego šire. Čelo i lubanja blago zaobljeni. Obrazi dobro razvijeni, nos ravan, srednje dužine, jednako širok u cijeloj dužini; prijelaz između čela i nosa jasno naglašen sa blagim uleknućem u visini očiju, brada snažna.

UŠI:

srednje veličine, blago zaobljene na vrhovima, mogu imati i čuperke. Visina ušiju odgovara širini uha na osnovi, razmaknute i uspravne.

OČI:

okrugle, izražajne, razmaknute i blago ukošene. Jasne i čiste boje. Boje: zelena, boja jantara, plava, raznobojne (plava i jantarna).

TIJELO:

srednje dužine, mišićavo, robusno, jako, sa dobro razvijenim prsnim košom. Vrat srednje dug i mišićav.

NOGE:

snažne, srednje dužine; sužavaju se ravnomjerno prema čvrstim okruglim šapama.

REP:

srednje dužine, prilično debeo na korijenu postepeno se sužava prema zaobljenom vrhu.

KRZNO:

kratko i gusto, sjajno i elastično. Priznate boje: bijela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine, zadimljene, tigrastog uzorka, te od kombinacija sa bijelim: van, harlekin i bikolor.

GREŠKE:

obješeni obrazi.

Greške koje isključuju certifikat: nos-jasan stop, zbijeno i vitko tijelo, dugačko ili vunasto krzno, vidljiv znak koji ukazuje da se radi o križanju pasmina .

BODOVI:

GLAVA 25

TIJELO 25

OČI 10

KRZNO 35

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read