Naslovnica Pasmine Mačaka Europska mačka (EUR) European cat

Europska mačka (EUR) European cat

Europska mačka (EUR) European cat, za nju se smatra da je direktan potomak divlje afričke mačke. Prve podatke o njezinu postojanju nailazimo na crtežima u egipatskim grobovima. Iz Egipta je kao domaća mačke prenesena u Grčku i Rimsko carstva te se odatle raširila po čitavoj Europi.

Danas se smatra da potječe iz selektivnog uzgoja od domaće mačke. Ekvivalent je britanskoj i američkoj kratkodlakoj mački. Prvi standard je objavljen 1925.FIFe je priznaje 1982 god.

Najzastupljenija je kao pasmina u Skandinavskim zemljama. Po svom ponašanju ima dvije karakteristike izuzetna prilagodljivost na okolinu i veliku raznolikost u između pojedinih jedinki, koja je unaprijeđena kroz slučajna parenja.

Mačka je izuzetno zdrava pasmina,snažne građe i jakog imunog sistema.vrlo je aktivna, temperamentna,prilagodljiva i dobar je lovac. Obzirom na kratku dlaku lako se održava. Nalazimo je u svim bojama, uzorcima i kombinacijama sa bijelom bojom.

FIF-e STANDARD:

Europska mačka slična je domaćoj mački i nastala je bez nekih posebnih uzgojnih pravila. Idealna europska mačka ne smije biti križana ni sa jednom pasminom. Uzgoj mora biti baziran na činjenici da se dobije snažno robusno i gipko tijelo, koje se anatomski ne razlikuje od tijela domaće mačke. Veličina: srednja do velika.

GLAVA:

oblik prilično velika, lice ostavlja dojam da je okruglo, međutim je nešto duže nego šire. Čelo i lubanja blago zaobljeni. Obrazi dobro razvijeni, nos ravan, srednje dužine, jednako širok u cijeloj dužini; prijelaz između čela i nosa jasno naglašen sa blagim uleknućem u visini očiju, brada snažna.

UŠI:

srednje veličine, blago zaobljene na vrhovima, mogu imati i čuperke. Visina ušiju odgovara širini uha na osnovi, razmaknute i uspravne.

OČI:

okrugle, izražajne, razmaknute i blago ukošene. Jasne i čiste boje. Boje: zelena, boja jantara, plava, raznobojne (plava i jantarna).

TIJELO:

srednje dužine, mišićavo, robusno, jako, sa dobro razvijenim prsnim košom. Vrat srednje dug i mišićav.

NOGE:

snažne, srednje dužine; sužavaju se ravnomjerno prema čvrstim okruglim šapama.

REP:

srednje dužine, prilično debeo na korijenu postepeno se sužava prema zaobljenom vrhu.

KRZNO:

kratko i gusto, sjajno i elastično. Priznate boje: bijela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine, zadimljene, tigrastog uzorka, te od kombinacija sa bijelim: van, harlekin i bikolor.

GREŠKE:

obješeni obrazi.

Greške koje isključuju certifikat: nos-jasan stop, zbijeno i vitko tijelo, dugačko ili vunasto krzno, vidljiv znak koji ukazuje da se radi o križanju pasmina .

BODOVI:

GLAVA 25

TIJELO 25

OČI 10

KRZNO 35

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read