NaslovnicaPasmine PasaAljaški malamut (Alaskan malamute)

Aljaški malamut (Alaskan malamute)

Aljaški malamut (Alaskan malamute) je pas koji potječe sa sjeverozapada Aljaske, gdje je prvenstveno korišten kao radni pas, za vuču saonica, te kao psi koji su se pokazali kao vrhunski lovci na medvjede.

Aljaški malamut je pas veoma snažne građe, dobro razvijenog prsnog koša. Pokrovna dlaka je gusta i oštra, dovoljno je duga da osigura zaštitu gustoj poddlaci koja štiti od hladnoće u ekstremnim uvjetima. Duga je od 2,5 do 5 cm, kada je pas dobro odlakan, a to je najčešće ako živi u području iz kojega potjeće (sjevero-zapad Aljaske ili druga mjesta s takvom hladnom klimom).

Aljaški malamut je pas koji ima uravnotežen nastup koji nam jasno govori o radoznalom, aktivnom i obazrivom psu. Glava mu je velika, uši klinaste i uspravne. Njuška je masivna i blago se stanjuje od korijena do vrha njuške.

Rep je okićen kao perjanica i nošen na leđima poput svih špiceva. Kod aljaških malamuta prevladavaju siva, crna,smeđa i bijela boja. Šape su široke što im uveliko olakšava kretanje po snjegu. Prednji udovi su ravni, zadnji udovi su veliki i snažni. Leđa su ravna, blago nagnuta od grebena prema bedrima. Aljaški malamut nalikuje na vuka, ali već pri prvom susretu odaje svoju dobroćudnost i prijateljski nastup.

aljaški malamuti

Dosta često neki vlasnici aljaških malamuta pričaju iz svojih iskustava, da njihovi malamuti ne podnose manje životinje, manje pse, mačke i sl. To je vjerojatno posljedica njihovih lovačkih nagona, koji su i dan danas prisutni kod pasmine.

Aljaški malamut je danas prvenstveno kućni ljubimac, koji je vjeran svojoj obitelji. Iako je postao omiljen kao kućni ljubimac, još uvijek se koristi i kao radni pas za vuču saonica ( na sjeveru SAD i Kanade česta su takmičenja u vuči saonica, koja graniče s maratonskim utrkama).

Aljaški malamut je u pravilu tihi pas, jako rijetko laju, ponekada puštaju glasove koji mogu asocirati na nerazgovjetan govor, a posebnost je da znaju zavijati kao vukovi.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

1 KOMENTAR

  1. Postao sam ponosni vlasnik aljaškog malamuta crno bijeli.Prekrasan je i svi ga u obitelji obožavamo.Sa psima imam iskustva jer mi nije prvi pas.Znam da je malo tvrdoglav ali tko nije.Intelegentan je sve brzo uči.Uzivam biti s njim.Po cijeli dan je slobodan osim kad je vrijeme spavanja tad ima svoju prostoriju pored obiteljske kuće gdje spava no dočim krene dan on je vani .Ponekad zajedno sa svojim mlamutom koji se zove Johnny prooješačimo i do petnaest kilometara.Super prijatelj veličanstven i za mene osobno najljepša pasmina na svijetu.Pozdrav svim ljubireljima životinja a posebno vlasnicima aljaškog malamuta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read