NaslovnicaKućni LjubimciBritanska Mačka (BRI) British Cat

Britanska Mačka (BRI) British Cat

Britanska mačka (BRI) british cat je jedna od najpopularnijih kratkodlakih mačaka u Europi. Vrlo je prilagodljiva, što znači da jednako sretno može živjeti u stanu i na selu. Svojom građom i okruglom glavom, velikim okruglim očima i plišanim krznom podsjeća na plišane medvjediće.

Ideja da se uzgoji i stvori nova pasmina iz ulične – domaće mačke nastala je u Engleskoj, u 18 stoljeću. Engleski uzgajivači, među kojima je bio i poznati uzgajivač Mr H Weir, počeli su sa selektivnim uzgojem tih mješanaca. Prva takva mačka bila izložena 1871 god na izložbi u Londonu, pored ostalih uvezenih egzotičnih mačaka, popularnih u to doba. Mačka je nazvana Britanskom mačkom.

Prvi klub Britanskih mačaka osnovan je 1901 u Engleskoj. Prva britanska mačka bila je svijetlo plave boje. Dan danas je to jedna od najčešćih boja. Pošto je bila vrlo slična kartuzijskoj mački, vrlo su često križane te dvije pasmine. Često su britanske mačke križane i sa perzijskim mačkama, da bi se poboljšao tip, a i dobila raznolikost boja koje danas nalazimo kod te pasmine.

FIF-e je 1997 god odlučila razdvojiti britansku mačku od kartuzijske, pošto su to dvije različite pasmine, što je i učinjeno. Danas je zabranjeno pariti te dvije pasmine zajedno.
Britanskoj mački vrlo su slične Europska i Američka mačka.

TICA izdaje suvremeni standard, a on je publiciran i priznat od FIF-e 1993 godine.
Britanska mačka je vrlo ujednačena temperamenta, prilagodljiva, zaigrana i nenametljiva.

Ponekad provodi sate spavajući, vole se maziti i družiti sa članovima obitelji. Unatoč svojoj mirnoj ćudi, ne mire se baš sa svim situacijama i sigurno će vam jasno dati do znanja, ako su nečim nezadovoljne.

Kako imaju kratko, krzno lako ih se njeguje.

FIF-e STANDARD:

Srednje velike do velik.

GLAVA:

oblik okrugla i masivna, široke lubanje, nos kratak, širok i ravan s blagim uleknućem, ali ne stop kao kod EXO, brada snažna.

UŠI:

malene na vrhovima blago zaobljene, široko razmaknute.

OČI:

velike, okrugle, otvorene, izražajne, široko razmaknute.
Boja: bakrenasta ili narančasta, plava, raznobojne, zelene, plavozelene.

TIJELO:

mišićavo, zbijeno, širokih prsiju, ramena i leđa, snažno, vrat je dobro razvijen, vrlo snažan i kratak.

NOGE:

kratke i snažne, šape okrugle i snažne.

REP:

kratak i debeo sa blago zaobljenim vrhom.

KRZNO:

kratko, gusto, sa gustim podkrznom, ne smije biti prilegnuto i nježno na dodir, mora biti oštro.
Boja: priznate su u svim bojama, uzorcima, kombinacijama s bijelim, srebrene, te sa oznakama. Kod jednobojnih svaka dlaka mora biti jednolično obojena duž cijele dužine, izuzetak čine tigraste, srebrene i s oznakama. Kombinacija sa bijelom bojom: van, harlekin i bikolor .
Napomena: Bijele mačke sa bojom očiju 61/67 (plava) sude se zajedno u istoj grupi. Mačke sa zelenom bojom očiju i sa bakrenastom bojim očiju sude se u odvojenim grupama (npr.tigrasta sa zelenim očima i tigrasta sa bakrenim očima). Sve boje očiju kod van i harlekina sude se istoj grupi. Srebreno osjenčane i shell: crna, plava, čokoladna, lila imaju zeleno-plave ili zelene oči okružene bojom tippiga, dok crvena krem i kornjačevine imaju bakrenu boju očiju; također su oči okružene bojom tippinga. Tipping-osjenčani uzorak. Zlatne su priznate samo u crnoj i plavoj boji ,oči su zelene ili zeleno –žućkaste. Kod mačaka sa oznakama boja očiju je isključivo plava.

Greške su sva odstupanja od standarda, kao i greške u navedene u općem dijelu.

BODOVI:

GLAVA 30

OČI 10

TIJELO 20

KRZNO 35

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: www.sfdh.hr
Foto: www.the-cat-guide.com

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read