NaslovnicaKućni LjubimciBurmila (BML) Burmilla

Burmila (BML) Burmilla

Pasmina mačaka Burmila (BML) Burmilla je umjetno stvorena u Vel. Britaniji križanjem perzijske činčila mačke sa lila burmanskom mačkom. Rezultat tog križanja je srebrena burma. Ime burmila nastalo je iz kombinacije burma – činčila. C.C.C.F u Vel. Britaniji priznaje je 1989, a FIF-e 1994.

Mačka je srednje veličine kompaktna tijela, širokih prsiju. Glava joj je trokutastog oblika, punih obraza, široke njuške. Oči su joj velike zelene boje, a kod crvenih, krem i kornjačevina bakrenaste boje. Krzno mekano, svileno, sjajno nešto dulje nego kod burme.

Boja je srebrena osjenčana kao kod činčile. Po temperamentu ima smirenost perzijske, a energiju burme vrlo je pričljiva i dobra družica. Lako se njeguje.

FIF-e STANDARD:

Srednje veličine, elegantna. Sve priznate boje burmila su osjenčane i shell. Kod nekih mačaka može se dokazati prisutnost dva burma gena (c/b,c/b). Sude se podijeljene u dvije dolje navedene grupe.

GLAVA:

oblik na vrhu blago zaobljena, srednje širine između ušiju, široka u visini obrva i čeljusnih kostiju, sužuje se u kratak tupi klin, nos u profilu blago uleknut, vrh nosa i brada su na jednoj liniju, grba na nosu je nepoželjna, brada snažna i duboka.

UŠI:

srednje velike do velike, široke na osnovi, sa blago zaobljenim vršcima gledano iz profila blago nagnute naprijed, gledano sa prednje strane, vanjski rub uha slijedi vanjsku liniju lica. Kod odraslih mužjaka sa razvijenim obrazima to nije slučaj.

OČI:

velike široko razmaknute, blago ukošene, blago zaobljene gornje crte oka koja završava sa tupim kutom prema nosu, donja crta oka je zaobljena. Oči su sjajne, izražajne s tamnim obrubom u odgovarajućoj boji.
Boje: sve nijanse zelene, poželjna je izrazito zelena. Svijetlo žuta nijansa dozvoljena je kod mačića do starosti od dvije god. Kod crvenih, krem i kornjačevina oči su boje jantara.

TIJELO:

srednje veličine i dužine, zaobljenih srednje širokih prsiju, ravnih leđa.

NOGE:

vitke, snažne koštane građe, stražnje noge nešto duže od prednjih, šape nježne i ovalne.

REP:

srednje dužine do dugačak, širi na korijenu sužava se prema tankom zaobljenom vrhu.

KRZNO:

kratko, gusto, svilenkasto ravno, tijesno pripijeno sa dovoljno poddlake da je krzno malo uzdignuto.
Osnovana boja je jasna srebrena, osjenčana i shell u priznatim vrstama boja.

Grupa I: Zelena boja očiju ( Non –orange)
crna,plava, čokoladna, lila, cimt, fawn srebreno osjenčane/shell

Grupa II: narančasta boja očiju (orange) crvena, krem, kornjačevina srebrena osjenčana/shell

GREŠKE:

slaba brada, loša boja očiju kod odraslih mačaka, zbijeno tijelo ili građa tijela kao u orijentalaca, predugo ili čupavo tijelo.

BODOVI:

GLAVA 20

UŠI 10

OČI 20

TIJELO 25

KRZNO 20

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read