NaslovnicaKućni LjubimciKartuzijska mačka (CHA) Chartreux - bliskoistočna ljepotica u Europi

Kartuzijska mačka (CHA) Chartreux – bliskoistočna ljepotica u Europi

Kartuzijska mačka (CHA) Chartreux – bliskoistočna ljepotica u Europi je asocijacija koju dobijete kada pogledate ovu prekrasnu mačku porijeklom s Bliskog istoka.

Kartuzijska mačka je vrlo stara pasmina. Postoji više verzija o porijeklu i imenu te mačke, ali ni jedna nije dokazana. Legenda kaže da je ta maca kratke guste i vunaste dlake donesena vjerojatno iz Sirije početkom 16 stoljeća, u kartuzijski samostan u Francuskoj kraj Pariza.
Monasi su je jako voljeli i na neki način to je početak njena uzgoja.
Inače ona je vrlo šutljiva pa jedna verzija njena imena potiče i od tuda. Neki tvrde da je ime dobila prema španjolskoj tvornici vune “Chartreux pile“ zbog njene mekane i vunaste dlake.

Postoji još jedna verzija o njenu porijeklu. Mačku je na kopno donijela početkom 18 st. turistkinja s francuskog otoka u Belle-Ile u Atlantiku .
Također se tvrdi da njeni preci potječu iz planinske regije između Irana, Sirije i Turske.
Živeći u vrlo oštroj klimi mačke su dobile gusto vunasto krzno. U Francusku je donesena za vrijeme križarskih ratova.

Kartuzijska mačka (CHA) Chartreux - slika 2

Uzgojni program započinje između 1920 i 1930 god.u Francuskoj. Francuzi su je križali sa zadimljenom perzijskom mačkom po imenu Belle-Ile-sur-Mer. Pošto je definiran oblik njena tijela Dr. Jumaud 1930 naziva je Felis cattus cartusinorum.
Pasmina je prvi puta izložene 1931 u Parizu. Prvi standard je publiciran 1939 god. Između 1960-1970 vrlo često se križa sa britanskom plavom i tako gubi svoje karakteristike. Predsjednik kluba Kartuzijskih mačaka J.Simonnet 1970 odlučuje ponovo uzgojiti čistu Francusku pasminu kartuzijske mačke i vratiti joj njen prvotni izgled. Upornim radom to se i uspijeva, te su danas kartuzijska i britanska mačka potpuno različite. Križanje tih dviju pasmina je zabranjeno. Priznata je od FIF-e 1973.

Kartuzijska mačka ima sve odlike mačjeg roda, pa i odlike pasa. Posjeduje izraženu osobnost, druželjubivost i privrženost gospodaru. Vrlo se rijetko i tiho glasa. Odličan je lovac.
Mačka je masivne građe, mišićava. Glava joj ima oblik obrnuta trapeza, ravnog širokog nosa. Uši su srednje veličine visoko smještene, oči velike okrugle zlatno bakrenaste boje. Krzno joj je gusto vunasto i sjajno. Boja mu je jednolično tamnije ili svjetlije plava. Svoj potpuni razvoj postiže u dobi između 2-2,5 god.

kartuzijska mačka
Foto: “MaschioCertosinodell’allevamentoFureurBleu cropped” by User:Fureur Bleu

FIF-e STANDARD:

Parenje CHA sa britanskom i ruskom mačkom je zabranjeno.

GLAVA:
oblik – široka na osnovici, dobro razvijene lubanje, sa uskim plosnatim dijelom između ušiju. Glava ima oblik preokrenutog trapeza. Nos ravan i široki u cijeloj dužini, ne smije biti prćasti, krajnja granica njuške završava između obraza.

UŠI:
srednje veličine, smještene visoko na glavi, što daje mački znatiželjan izraz, blago se šire prema vanjskoj strani.

OČI:
velika, široko razmaknute, gornji kapak je ravna i blago ukošena prema nosu, dok je donji zaobljena. Oči su sjajne, živahnog izraza i blistajuće. Boja: sve nijanse žute do boje jantara, prednost ima žuta boja. Oblik, veličina i položaj, i izraz očiju su kod BUR važniji od boje. Kod starijih mačaka boja gubi na jačini.

TIJELO:
čvrsto snažno i mišićavo, robusno, sa dobro razvijenim prsima. Mužjaci snažniji od ženki.

NOGE:
srednje dužine, u srazmjeru sa tijelom, jake, mišićave, ne previsoke, velikih šapa.

REP:
srednje dužine širi pri korijenu sužava se prema zaobljenom vrhu.

KRZNO:
sjajno i gusto, podkrzno blago vunasto, raskošna, Dvostruko krzno mora malo stršati od tijela. Boja: sve nijanse plave, od svijetle do tamne. Svjetlija boja je preporučljiva. Krzno mora biti jednolično obojeno. Nosno ogledalo plavo – sive boje.

Napomena: kod odraslih mužjaka nalazimo dobro razvijene obraze, što nije slučaj sa ženkama. Između mužjaka i ženke postoji značajna razlika u veličini. One imaju uža prsa i obraze od mužjaka, ali unatoč tome moraju biti robusne.

GREŠKE:
prćasti nos, tragovi zelene boje u očima, razvodnjena boja očiju, predebele mačke, bijele dlake u krznu, neujednačena boja krzna, osjenčanje, pruge i tipping, smećkasta ili crvenkasta nijansa.

BODOVI:
GLAVA 25OČI 10
TIJELO 25
REP 10
KRZNO 25
KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read