NaslovnicaPasmine PasaApencelski planinski pas (Appenzeller Sennenhund)

Apencelski planinski pas (Appenzeller Sennenhund)

Apencelski planinski pas (Appenzeller Sennenhund) je veoma živahan i nevjerojatno ustrajan pas, srednje velik, snažan i otporan. Neupućeni u kinologiju će ga teško prepoznati.
Gornji dio lubanje je plosnat, oči su tamne i koso položene prema nosu.

Izraz lica je prijatan i veseo. Trokutaste uši obješene su tijesno uz glavu, a kad je pozoran nešto ih podigne i tada cijela glava dobije karakteristični trokutasti oblik.

Tijelo je jako, mišićavo, rep je savijen na stranu, nošen iznad leđne linije. Tijesno priljubljena oštra dlaka je gusta, sjajna, crne boje sa smeđe crvenim mrljama i bijelim oznakama. Idealna visina mužjaka 55 cm, težina 22 do 25 kg. Doživi razmjerno veliku starost.

To su psi koje su držali pastiri, prije svega za tjeranje stada. Pasminska karakteristika je i čuvanje stada. U radu je samostalan, voli živjeti vani. Dosljednim pristupom moguće ga je odlično odgojiti i školovati.

Po okretnosti i spremnosti za učenje sličan je graničnom škotskom ovčaru (border collie) i za njega važi da uz dosljedan i stručan nadzor može postati kralj, a ako se ne bavimo njime prosjak. Nepovjerljiv je prema strancima i laje na njih dok ne dođe netko od članova obitelji.

Nije baš miran pas, u mladosti je temperamentan, dok se u zrelijim godinama malo smiri. Potrebno mu je puno milovanja i tijesan dodir s članovima obitelji, ukoliko ga imamo kao obiteljskog psa. Nikako nije gradski pas ili pas za stan. Dobro je imati dvorište, a pored toga treba se njime puno baviti, jer se puno bolje osjeća kada je aktivan. Jednostavan je za čišćenje, naginje displaziji.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read