NaslovnicaPasmine PasaArapski hrt (Sloughi) - Pas atletskog tijela

Arapski hrt (Sloughi) – Pas atletskog tijela

Arapski hrt je plemeniti pas čije tijelo izgleda kao da ga je isklesao kipar. Ako ga gledamo sa strane, obris njegovog tijela je vrlo jasan, oštar. Dobro je vidljiva građa kostiju, duboka prsa, izbočeni kukovi, krvne žile i tetive ispod fine kože. lako je kvadratast, djeluje visokonogo. Glava je nešto masivnija od greyhoundove.

Njuška je crna ili tamno smeđa, oči su velike, tamne, crno obrubljene. Pogled je mekan i prodoran. Uši su obješene. Rep je tanak, bez resica i dugih dlaka. Dlaka je glatka, kratka i fina. Boja: od pješčano do crvenkasto smeđe, crna s raznobojnim mrljama i oznakama. Visina -od 60 do 70 cm, tjelesna težina – od 14 do 24 kg.

 

Ta glatka podvrsta orijentalnog hrta je bliski rođak salukija, mada je priznat kao samostalna pas­mina. U sjevernoj je Africi tražio gazele sjedeći ispred svojih go­spodara u konjskom sedlu. Div­ljač je lovio samo onda kada bi je ugledao.

Priznat je kao marokanska nacio­nalna pasmina. Godine 1971. po­čeli su ih sistematski uzgajati i u Hrvatskoj, posebno u okolici Za­greba.

Sloughiji su poznati i kao dobri trkači i jako zdravi psi. Unu­trašnje su tvrdi i samouvjereni, aktivni su čuvari – najbolji među hrtovima. Pored toga su umiljati obiteljski psi kojima je potreban stalan dodir s ljudima. Što se više njima bavimo u njihovoj mla­dosti, kao odrasli psi bit će bolji. Sloughi se tijesno zbliži s “nje­govim” čovjekom, koji ga je od­gajao uz pohvale. Teže od os­talih pasmina podnosi naredbeni ton. Nije pas za život u psetar-nici. Dostiže brzinu do 50 km/h.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read