NaslovnicaPasmine MačakaRagdol (RAG) (Ragdoll) - Krpena Lutka

Ragdol (RAG) (Ragdoll) – Krpena Lutka

Ragdol (Ragdoll) na hrvatskom jeziku znači krpena lutka. Svoje ime dobila je po tome što se potpuno opušta poput krpene lutke kada je u rukama.

Ova vrsta je uzgojena šezdesetih godina prošlog stoljeća u uzgajivačnici Pennels u SAD-u, iz kombinacije nečistokrvne bijele perzijske mačke, svete birme i burmanske mačke. Priznata je prvi puta 1965 god. u SAD-u gdje je postala vrlo omiljena.

1969. je uvezena u Vel. Britaniju iz uzgajivačnice Baker. 1974. je gosp. Baker osnovao međunarodno Ragdoll udruženje, a 1985. nalazimo je već u Njemačkoj i Francuskoj. Od tada sve više raste interes za tu interesantnu rasu, a 1992. je priznata od FIFe.

Ragdoll je od perzijske mačke naslijedila snažnu građu tijela i miran karakter, te izvrsnu prilagodbu na život u stanu. Od svete birme naslijedila je pointed oznake na glavi, te nogama i repu.

Postoje mnoge priče o ovoj rasi. Rado se prepričava da je majku ragdolla u visokoj skotnosti pregazio auto. Mačka je preživjela, ali je promijenila karakter. Postala je veoma mile ćudi, a njeno bi se tijelo opustilo poput krpene lutke kad bi je netko uzeo u ruke. Mačići koje je okotila naslijedili su taj karakter. Naravno to je samo bajka.

Ragdoll mačke krasi nježnost i mirnoća, te neizmjerno povjerenje u vlasnika. Smatra se da te mačke posjeduju visok prag osjećaja boli, zbog njihovog načina opuštanja. No to baš nije točno i može biti kobno za mačku. One su itekako osjetljive na bol samo su po naravi mirnije poslušnije i otpornije na stres. Razlog njihove potpune opuštenosti u rukama vlasnika leži u njihovom velikom povjerenju u vlasnika, a ne u genetskom poremećaju. Ta nježna i elegantna maca voli društvo, i uživa u maženju i češljanju,znatiželjna je i zanima je sve što se događa oko nje.

Priznata je u tri varijante: bikolor, pointed i mitted.

RAGDOLL BIKOLOR
To je dvobojna “pointed” (sijamske oznake) mačka, bijele brade, prsiju, trbuha, nogu i šapa. Pointed oznake nalazimo na glavi (maska na licu) ušima i repu.Moraju biti dobro ograničene.Preko maske na licu (točno preko nosa ) mora biti dobro naznačena bijela boja u obliku obrnutog slova V. Boja tijela je svijetlija od boje oznaka sa bijelim šarama kao kod svake dvobojne mačke.

RAGDOLL POINTED

Boja oznaka mora biti u dobrom kontrastu s bojom tijela koja je nešto svjetlija od boje oznaka. Oznake nalazimo na glavi – maska na licu, ušima nogama i repu. Ne smije imati ništa bijeloga.

RAGDOLL MITTED
Vrlo je interesantna po rasporedu bijele boje. Boja tijela joj je kao i kod pointed mačke – jednobojno tijelo svjetlije od boje oznaka. No ta mačka mora imati potpuno bijelu bradu prsa, trbuh i donji dio repa. Također, mora na nogama imati bijele rukavica, a na stražnjim nogama mora imati bijele čizmice. Poželjno je još da preko nosa ima bijelu prugu.

FIF-e STANDARD:

Ragdoli se pojavljuju u tri uzorka: Kolorpoint (sa oznakama), Bikolor (dvobojne) i Mitted.
Priznate su boje: sael ( boja tuljana), plava, čokoladna, lila, crvena i krem, kornjačevine, te iste boje sa tigrastim uzorcima.To su velike i masivne mačke, srednje strukture kostura.

GLAVA:

oblik srednje veliki modificirani klin, sa jednim plosnatim dijelom među ušima, nos na gornjoj trećini nosa mora biti naznačeno jedno lagano zaobljenje, obrazi dobro razvijeni i sužavaju se prema zaobljenoj srednje dugoj njušci s dobro razvijenom bradom.

UŠI:

srednje veličine široke na osnovi, zaobljenih vrhova, široko razmaknute, lagano nagnute prema naprijed.

OČI:

velike, ovalne, vanjski rub oka je položen vodoravno sa osnovicom uha.
Intenzivno plave boje.

TIJELO:

dugačko, mišićavo, srednje građe kostiju, dubokih prsiju, mišićave pozadine, kratkog i snažnog vrata. Kod odraslih mačaka su ramena jednako široka kao i stražnji dio tijela..

NOGE:

srednje duge, srednje koštane građe, stražnje noge nešto više od prednjih. Šape velike, okrugle, kompaktne, sa čupercima dlake između prstiju.

REP:

dugačak, srednje jak u korijenu, sužava se prema vrhu i u srazmjeru je sa tijelom, dobro obrašten, kitnjast.

KRZNO:

srednje dugo, gusto mekano i svilenkasto, lomi se kad je mačka u pokretu. Krzno je najduže na vratu i okružuje lice, dajući mu izgled kao da ima podbradnik. Na samom licu je kratko, a na ramenima i leđima duže, sa strane tijela i na trbuhu srednje dugo do dugo.
Na prednjim nogama srednje dugo, sa čupercima između prstiju. Priznate boje su navedene gore.

A) Kolorpoint obojene oznake moraju biti dobro ograničene, nalaze se na ušima, maski, nogama i repu, boja mora biti u skladu s bojom tijela koja je nešto svjetlija.
B) Bikolor obojene su uši, maska i rep, oznake moraju biti dobro ograničene. Na maski preko nosa se nalazi bijeli crtež u obliku obrnutog slova „V“.
Boja tijela svjetlija od boje oznaka, dozvoljena bijela mrlja na leđima.Trbuh mora biti bijeli bez ijedne mrlje poželjne su bijele noge.

C) Mitted oznake se nalaze na ušima i repu, šape, brada su bijele, na nosu je poželjna bijela pruga.Tijelo je kao kod kolorpointa.Od brade između nogu preko trbuha do korijena repa
proteže se bijela pruga.
D) „nosno ogledalo“ i jastučići na nogama su ružičaste boje.
(nosno ogledalo je stručni vet. izraz za „nose leather“.
E) greške svaka bijela mrlja na krznu, bijelo na ušima i repu, svaka tamna mrlja na bijelom dijelu (trbuh, noge), manjak bijele pruge preko nosa kod mitted.

Ženke su manje od mužjaka, u obzir treba uzeti polaganiji razvoj mačke.

GREŠKE:

uska glava,stop,romanski oblik nosa, prevelika ili premalena uha, špicasta uha, bademaste oči, tanak i dugačak vrat, zbijeno tijelo, uska prsa, kratke noge, ukočeni prsti, manjak čuperaka među prstima, kratak rep, kratko krzno.

BODOVI:

GLAVA 20

UŠI 5

OČI 5

TJELO 20

NOGE 5

KRZNO 35

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: www.sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read