NaslovnicaZanimljivostiZnaju li se životinje smijati?

Znaju li se životinje smijati?

Dalo bi se postaviti pitanje o tome znaju li se životinje smijati na ljudski način, odnosno da li emociju sreće znaju ostvariti kroz osmijeh na licu, ali većina nas unaprijed zna odgovor, naravno da ne, to je osobina koja je za sada dokazana samo kod ljudi, sumnja se na neke druge vrste primata, poput čimpanzi, ali čvrsti dokazi smijeha ne postoje. Što ustvari čovjek izražava smijehom? U pravilu uvijek se radi o sretnom trenutku ili trenutku koji svojom duhovitom apsurdnošću izaziva emociju koja se najčešće smatra vizualnom ekspresijom mnogih pozitivnih emocionalnih stanja poput radosti, veselja, sreće, olakšanja i sličnih emocionalnih stanja, tako to funkcionira kod čovjeka, naravno opet se postavlja pitanje, znaju li se životinje smijati?

Istina je opet u ljudskom oku i kako tumačimo apstraktno značenje smijeha, sreće i zadovoljstva, životinje zasigurno ne manifestiraju svoje emocije na način koji mi ljudi primjenjujemo, ali sreću osjećaju, naravno, to se odnosi na sve životinje kojima je priroda dala mogućnost mentalnog poimanja sreće i zadovoljstva, pas će veoma lako svoju sreću i zadovoljstvo doživljenim izraziti npr. mahanjem repom ili skakanjem oko vas ili zahtijevanjem igre, mačka će isto tako rado prihvatiti igru, pokazat će zadovoljstvo kada počne puštati poznati zvuk predenja, za dupine neki sumnjaju da čak i imaju svoju vrstu smijeha, ali na žalost, znanost još nije toliko napredovala da se to sa sigurnošću može ustvrditi.

Ipak neka to ne bude razlog da odustanete od gledanja ove fotogalerije životinja koje svojim izrazima lica asociraju na ljudski osmijeh!

Ono što je bitno kod ovih životinja je da svojom simpatičnošću mogu izazvati smijeh ili barem osmijeh kod nas ljudi, a to je dio onoga što nas spaja… 🙂

Invalid Displayed Gallery

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read