NaslovnicaPasmine PasaGranični terijer - Border Terrier je mala pasmina pasa s velikim srcem

Granični terijer – Border Terrier je mala pasmina pasa s velikim srcem

Granični terijer – Border Terrier je mala pasmina pasa s velikim srcem, grube vanjštine, glavom koja podsjeća na vidrinu glavu, imaju široku i kratku lubanju.

Njuška je kratka i snažna s nešto izraženijom oštrijom dlakom brade. Oči su živahnog pogleda, uši su u obliku slova V i padaju prema obrazima. Snažne noge, kako i priliči psu namijenjenom za lov. Tijelo je pravokutno, duže je negoli višlje. Boja dlake je crvenkasta, žučkasta ili plava s crvenkastim dlakama na nogama ili na glavi, rep je umjerene dužine, gust u bazi, a prema vrhu se sužava.

Dlaka graničnog terijera je dvoslojna, prvi sloj je mekana i gusta poddlaka, a vanjski sloj je oštra, pokrovna i gruba dlaka prilagođena svim vremenskim prilikama. Za održavanje njegove dlake potrebno je barem jednom tjedno dobro ga iščetkati, te tako ukloniti “mrtvu” dlaku.

Visina odraslog mužjaka graničnog terijera je 33 do 41 centimetra, a ženke su visoke od 28 do 36 centimetara, težina mužjaka je od 6 do 7 kilograma, ženke teže od 5,2 do 6,4 kilograma.

Granični terijer - Border Terrier - Agility pas
Foto: “Border Terrier Fond Du Lac County Kennel Club” by SheltieBoy

Granični terijer je uzgojen prvenstveno za lov, ima noge dovoljno duge da je može pratiti korak s konjima koji nose lovce u lov na lisice, a opet ima noge dovoljno kratke da se može zavlačiti u jazbine lisica te ih tjerati pred lovce, druga ne manje bitna lovna odlika mu je lov na štakore i druge glodavce koji su seljacima iz tih krajeva uništavali ljetinu.

U današnja vremena granični terijer se je postao omiljeni kućni ljubimac, privržen obitelji s veoma zaštitničkim odnosom prema djeci. Iako ponekada znaju biti tvrdoglavi i svojeglavi, granični terijeri su veoma prijazni i prijateljski raspoloženi psi, koji će agresivnost pokazati u stvarno opasnim situacijama. Kao i većina terijera pokazuju veliko neprijateljstvo prema mačkama i drugim manjim životinjama, ali i to se da suzbiti pravilnim odgojem, naravno uz pretpostavku da mu je namjena biti isključivo kućni ljubimac.

Granični terijer je veoma inteligentan pas s željom da ugodi vlasniku i članovima obitelji, ali ipak zadržavaju sposobnost samostalnog razmišljanja i inicijative koja im je prirođena kao vrsnim lovcima na lisice, štakore i drugu malu divljač.

Granični terijer je pasmina pasa koja će rado šetati, trčati ali i odmoriti zajedno s vama te uživati u zajedničkom druženju.

Granični terijeri svoje porijeklo vuku od pasmina coquetdale terijera i redesdale terijera, zajedno sa srodnim pasminama bedlington terijerom i dandie dinmont terijerom. Današnji izgled je veoma nalik onom iz 1800-ih godina, a pasmina je priznata 1920. godine.

Izdvojena fotografija:”Border Terrier Kamu” by Petteri Sulonen from Helsinki, Finland

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read