NaslovnicaDivlje ŽivotinjeDivlja mačka - Felis silvestris - Zaštićena divlja životinja

Divlja mačka – Felis silvestris – Zaštićena divlja životinja

Do nedavno većina ljudi nije niti znala za postojanje divlje mačke u našim krajevima, naime 19.02.2015. godine, jedan je auto udario divlju mačku, ali je srećom iza auta koji je udario divlju mačku vozio policajac koji je ozljeđenu životinju odnio ravno veterinaru dr. veterine Mladenu Bulatu, koji je odmah potvrdio da se radi o iznimno rijetkoj i zaštićenoj životinji, koju je do tada i on sam vidio samo jednom u svom životu.

Divlje mačke se dijele na tri skupine, Divlja mačka koja obitava kod nas je šumska mačka ili europska divlja mačka, a postoje još afrička divlja mačka ili Falb mačka, te stepska mačka ili azijska divlja mačka.

Treba napomenuti da se i spomenute tri skupine granaju u još nekoliko podskupina divljih mačaka.

Divlja mačka – Felis silvestris pripada u male mačke, ima je na području većeg dijela Afrike, Europe, jugozapadnoj i središnjoj Aziji, Kini i Mongoliji.

europska dvilja mačka - mačići
Foto: pixdaus.com Mačići europske divlje mačke

Pošto divlja mačka ima česte kontakte s domaćom mačkom došlo je do neizbježnog križanja koje je dovelo do genetskih promjena kod određenih populacija divljih mačaka, bez obzira što je divlja mačka pramajka svih domaćih mačaka, bliski kontakti s današnjim domaćim mačkama su učinili da se broj populacije izvornih divljih mačaka u prirodi smanjuje.

Genetski, morfološki i arheološki dokazi sugeriraju da su današnje domaće mačke pripitomljene od afričkih divljih mačaka i to na području Bliskog istoka prije cca 10000 godina. Naravno da su ondašnji narodi koji su se bavili poljoprivredom trebali zaštitu za žitarice koje su pohranjivali, a divlja mačka se je činila kao logičan izbor, prvenstveno zbog svoje spretnosti u lovu na miševe, štakore i ostale glodavce.

Johann von Schreber je 1778. godine prvi je opisao europsku divlju mačku pod znanstvenim imenom Felis silvestris, a u narednim desetljećima je nekoliko istraživača i prirodoslovaca opisalo kako europsku divlju mačku, tako i afričku divlju mačku, te azijsku divlju mačku sa svim njihovim podvrstama.

europska divlja mačka - felis silvestris silvestris
Foto: “Felis silvestris silvestris Luc Viatour” by LviatourOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Prema arheloškim podacima zaključuje se da se je europska divlja mačka u današnjem obliku formirala prije punih dva milijuna godina, prije nekih 50000 godina divlja mačka je krenula put Europe s područja Bliskog istoka, a prije 9000 godina divlja mačka je nastanila cijelo područje Europe, naravno s područja Bliskog istoka, krenula je i put Afrike i na put ka Aziji.

Iako su na prvi pogled veoma slične s domaćim mačkama, europska divlja mačka se razlikuje od domaće mačke specifičnim obilježjima, europska divlja mačka ima osam crnih krugova na repu, ima znatno veću glavu, zube i pandže, a mekuši su joj crne boje.

U Europi divlja mačka nema prirodnog neprijatelja osim isto tako rijetkih risova i vukova, veoma je vješt lovac koji lovi glodavce, ptice, a odrasli mužjak divlje mačke koji je skoro duplo krupniji od ženke divlje mačke će bez problema napasti mladu srnu ili ozljeđenu i nemoćnu životinju.

Iako je divlja mačka nastanila ogromno zemljopisno područje ipak se naročito u Europi smatra veoma rijetkom i zakonom zaštićenom životinjom. Zato je neophodno poraditi na što većoj zaštiti ove iznimne životinje, koja je prisutna na našem zajedničkom planetu već 2 milijuna godina. Nemojmo dozvoliti da ova prekrasna životinja nestane našom krivnjom!

Divlja mačka – Felis silvestris – Zaštićena životinja

Izdvojena fotografija: commons.wikimedia.org

 

 

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

2 KOMENTARI

    • Saleme, možda imate pravo, nisam upoznat s tom činjenicom, vidite i sami izvor fotografija, tako da na to nisam mogao utjecati 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read