Naslovnica Domaće Životinje Purani - Meleagrididae

Purani – Meleagrididae

Purani – Meleagrididae su velike, vitko građene ptice visokih nogu, kratkih krila i kratkog repa. Pripadaju redu kokoški. Kljun im je kratak, čvrst, odozgo sveden i svinut, noge prilično visoke i dugačkih prstiju, a rep zaobljen. Na glavi i gornjem dijelu vrata nema perja, već su ta mjesta pokrivena bradavicama. S ruba gornjeg kljuna visi puranu rastezljiva mesna rojtasta resa, a s grla mlohava koža. Purani su prošireni u istočnoj i sjevernoj Americi.

Puran obični je na gornjoj strani smećkasto-žute boje i perje mu sja divnim metalnim odsjajem. Svako pero nosi široki baršunasto crni rub. Perje na donjem dijelu leđa i repno pokrivno perje je tamnosmeđe poput oraha, ukrašeno zelenim i crnim prugama. Puran je dugačak do 1,20 m.

U šumama nekih sjevernoameričkih država živi i danas mnogo purana, ali su u gusto naseljenim državama već istrijebljeni.

Purani često žive u velikim družbama, pa neodređeno lutaju i pasući prolaze šumama, danju trče po tlu u potrazi za hranom, a noću se odmaraju na krošnjama visokih grmova te na drveću. U svojoj prvobitnoj postojbini (Sjeverna Amerika) otprilike u listopadu, kad posljednje sjemenje pada s drveća na tlo, purani odlaze u doline Ohaja i Misisipija.

Mužjaci se skupljaju u družbe od deset do stotinu ptica i odvojeno traže hranu. Ženke se sa svojim poluodraslim mladima također, okupljaju u gotovo podjednako brojne družbe, pa odvojeno od mužjaka kreću istim putem.

puran
Foto: alexnoriegasketchblog.blogspot.com

Među nebrojenim neprijateljima koji ih progone za njih su, osim čovjeka u divljini najopasniji ris, sve velike sove. Ris podjednako progoni stare i mlade purane, a ispija i jaja. Sove hvataju noću purane s njihovih skrovišta na drveću.

Ubrzo poslije otkrića Amerike, puran je prenesen u gotovo sve krajeve svijeta. Danas je posvuda rasprostranjen kao domaća životinja koju svi jako dobro poznajemo, a na njegovu žalost, postao je omiljena uobičajena hrana u ljudskoj prehrani, a od njegovih ostataka se radi hrana za kućne ljubimce, pse i mačke!

Izdvojena fotografija: www.nwtf.org

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu...

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...